Pucér fotókon élvezkedtek az NSA-sek

Szexvideók, Colin
Vágólapra másolva!
Az amerikai nemzetbiztonság munkatársai egymás között cserélgették a felhasználókról elcsípett fotókat.
Vágólapra másolva!

Erről Edward Snowden, az amerikai lehallgatási botrány kirobbantója mesélt a Guardian című brit lapnak Moszkvában adott videointerjújában. Snowden korábban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), majd a Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA munkatársa volt, míg tavaly kitálalt a sajtónak arról, hogy az amerikai kormány gyakorlatilag az egész világ kommunikációját képes lehallgatni.

Nézd csak, milyen klassz fotót találtam!

Snowden fogalmazása szerint saját maga is tanúja volt számos olyan esetnek, amikor az NSA munkatársai az internetes kommunikáció monitorozása közben elcsípett meztelen fotókat cserélgettek egymás között.

A kiszivárogtató szerint 18–22 éves fiatalok látnak el feladatokat a Nemzetbiztonsági Ügynökségnél, ahol hatalmas felelősséget kapnak, hiszen szinte bárkinek a privát életében kutakodni tudnak. "Elkerülhetetlen, hogy a napi munka során ne akadjanak olyan fotókra, amelyeken valaki meztelen vagy valakivel szeretkezik."

Edward Snowden egy tavalyi felvételen Forrás: MTI/EPA/Guardian/Glenn Greenwald/Laura Poitras

"Hát ez klassz fotó, küldd el Billnek is! Bill pedig utána George-nak továbbítja a cégnél, aki pedig Tommal osztja meg a fotót" – fogalmaz Edward Snowden. Szerinte így történhet meg, hogy egy privát fotó, amit elvileg csak egyetlen NSA-munkatársnak kellene látnia, végül akár az ügynökség fél osztályát is bejárhatja. Snowden ráadásul hangsúlyozta, hogy az ehhez hasonló esetek nem tudódtak ki, mert a belső ellenőrzési rendszer nem elég hatékony – írja az Ars Technica.

Volt barátnők után is kutattak

Az NSA egyébként már tavaly beismerte, hogy belső vizsgálatai szerint előfordultak olyan esetek, amikor munkatársai saját exbarátaik, barátnőik után való kutakodásra használták a hírszerző rendszert, pedig erre hivatalosan sosem kaphatnának felhatalmazást.

Snowden e heti interjúját követően az amerikai nemzetbiztonság szóvivője azt közölte az Ars Technicával, hogy az NSA semmilyen magáncélú adatkutatást nem tolerál, az ilyen esetek elkövetői vétenek a rájuk vonatkozó előírások ellen. Azt azonban nem közölték, hogy valaha felelősségre vontak-e valakit az ügynökségnél ilyen cselekedetekért.