Másfél évet adtak az olaszok a Google-nak

Vágólapra másolva!
A vállalatnak az adatkezelés gyakorlatát kell megváltoztatnia.
Vágólapra másolva!

Az olasz adatvédelmi hatóság felszólította a Google-t, változtasson az felhasználói adatok kezelésére vonatkozó irányelvein. A változások elvégzésére a cég 18 hónapos határidőt kapott. “Megvédjük állampolgáraink adatait attól, hogy a Google saját céljaira felhasználja őket, kivéve ha erre előzetesen engedélyt kaptak” - írta az olasz bizottság közleményében. Az amerikai cégnek egyértelműen ki kell nyilvánítania, hogy az adatokat csak kereskedelmi célokra használja fel.

A Google épp akkor kerül Róma kereszttüzébe, amikor az uniós tagállam megkezdte az adatvédelmi szabályzata vizsgálatát, melyet két éve egységesítettek egyetlen dokumentumba a korábban különálló, a különböző szolgáltatásaihoz tartozó irányelvekből. Az új szabályozás az egész világ felháborodását kivívta, mind Brüsszel, és az illetékes uniós biztosok, mind az Egyesült Államok felszólalt ellene.

Az EU szerint titkolódzik a Google

Az európai uniós tagállamok több ázsiai országgal, és Kanadával karöltve 12 pontban határozták meg aggályaikat. Szerintük a Google nem ad megfelelő tájékoztatást arról, hogyan használja fel a levelezés, böngészés, és egyéb szolgáltatásai használata során begyűjtött információt, ahogy az sem derül ki, milyen típusú adatokat, milyen célból dolgoz fel. Az államok szerint szükség van olyan eszközre, melynek segítségével a felhasználók nagyobb kontrollt gyakorolhatnának személyes adataik felett.

Franciaország idén januárban 150 ezer eurós pénzügyi büntetéssel sújtotta az óriásvállalatot. Hollandia tavaly november óta hasonló pénzbüntetés kiszabásán gondolkodik.

A keresőcég együttműködik

A Google az olasz közleményre reagálva a The Inquirer magazinnak elmondta, tanulmányozza az ajánlásokat, s továbbra is együtt kíván működni az adott hatóságokkal, kormányokkal. “Az olasz adatvédelmi bizottság felügyeletével dolgoztuk ki új szabályzatunkat, melynek során elmagyaráztuk, hogyan teszi ez könnyebbé munkákat, hogy egyszerűbb és hatékonyabb szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a felhasználóknak” - fogalmaztak. Hozzátették, az olasz jelentést elolvassák, s ennek fényében teszik meg következő lépéseiket