Többé nem fejlesztenek külön mobilos, laptopos és tabletes verziót, minden kütyün ugyanaz a Windows fut majd. Ez egyszer már nem sikerült a Microsoftnak.

Rendkívül érdekes bejelentést tett Satya Nadella, a Microsoft nemrég kinevezett új vezetője a vállalat üzleti eredményeinek ismertetésekor, ami az átlagemberek számára egyébként nem túl izgalmas.

Egyetlen Windows lesz, az fut majd mindenen

Bár néhány hete Nadella már utalt a cég ilyen irányú terveire, mostani bejelentésében konkrétan kimondta, hogy a Microsoft a Windows összes különböző változatát egyetlen közös operációs rendszerré vonja össze, amelyet egyetlen nagy csapat fejleszt. Jelenleg a Windowsból külön verzió fut a számítógépeken (Windows 7 és 8), külön az Xbox konzolon, és egy harmadik az okostelefonokon (Windows Phone). Létezik egy negyedik, Windows RT nevű szoftver is, ezt mobilprocesszorral szerelt kompakt táblagépekre szánták, de sikertelensége miatt egyre inkább eltűnőben van.

"A Windows következő verzióját azonban már úgy tervezzük, hogy ezt a három különböző operációs rendszert egyetlen, egyesített operációs rendszerbe vonjuk össze, amely bármilyen méretű képernyőt kiszolgál" – nyilatkozta Satya Nadella az eredmények ismertetésekor.

Egy csapat fejleszt egyetlen Windowst

Míg a múltban a cégnél fejlesztők külön csoportja dolgozott a Windows eltérő platformjain, belső átalakítások révén mostanra már egyetlen közös csapat végzi a szoftver fejlesztését – idézi Nadella szavait a Business Insider.

Eddig csak a laptopokra és a tabletekre akart Windowst a cég, most már mindenre azt telepíteneForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

A lap szerint a rendszer univerzálissá tétele már a jövőre megjelenő Windows 9-ben megvalósulhat (a rendszer elnevezése még nem hivatalos).

Nem bírják ki, hogy ne legyenek különböző verziók

Ugyanakkor a Microsoft vezére már most egyértelművé tette, hogy továbbra is készülnek majd különböző kiadások a Windowsból, például vállalati és nagyvállalati kiadások, vagy egy olyan olcsó – fejlődő országoknak szánt – kiadás, amelyben fixen a Microsoft Bing keresője van beépítve. A szoftvercég évekkel korábban ennél jóval betegesebb mértékben ragaszkodott a különböző alverziókhoz, még az otthoni felhasználóknak szánt Windowsból is több verziót készített.

Satya Nadella a Microsoft korábbi fejlesztői konferenciájának megnyitójánForrás: AFP/Justin Sullivan

Bár közös alapjai korábban is voltak a mobilra, számítógépre vagy játékkonzolra szánt Windowsnak, ezek elég alacsony szintűek, minimálisak voltak. A készülő új Windows esetében a rendszerek jelentős része azonos lesz. Ezért lesz megoldható az is, hogy a Windows 8-ra készült appokat táblagépen vagy telefonon is futtatni lehessen. Sőt, Nadella azt is el akarja érni, hogy a cég felhőalapú szolgáltatásait az iOS-t vagy Androidot használók is élvezhessék, sőt, az Apple vagy a Google saját szolgáltatásai helyett válasszák.

Vajon tényleg megcsinálják?

Lehet szeretni vagy gyűlölni a Windowst, de az biztosan nagyon kényelmes lesz, ha a számítógéptől felállva mindenhol azonos logikára épülő felületek fogadják a felhasználót az Xboxtól kezdve az okostelefonig. Ráadásul mindenhol elérhetők a friss üzenetek, fotók, kapcsolatok keresgélés nélkül, és a megszokott appok tévén, monitoron vagy telefonon is működnek. Ez az appfejlesztők számára is vonzóvá teheti a Windowst: sokan közülük azért nem készítenek appokat rá, mert kevés a felhasználó. Sokan viszont azért nem vesznek windowsos mobil kütyüket, mert nincsen rá elég sok app – ördögi körbe került a Microsoft.

Ám jogosan lehet kételkedni abban, hogy a Microsoft sikerrel veszi majd az akadályokat. Hiszen végső soron a két évvel ezelőtt megjelent Windows 8 is egy olyan univerzális rendszernek lett szánva, ami, ha telefonokon nem is, de táblagépeken, laptopokon és asztali PC-ken egyaránt jól használható. A hagyományos, érintőképernyő nélküli felhasználók tetszését azonban nem nyerte el az inkább tableteken praktikus új felület, ezért a cég két éve folyamatosan próbálja kikupálni a rendszert különböző frissítésekkel. Ha azt nem sikerült összehozni, mi garantálja, hogy egy még komplexebb feladat sikerülni fog?

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Mindenki más irányból közelít

A Microsoft mellett az Apple is, és a Google is azon dolgozik, hogy a saját szoftvere minden lehetséges eszközön fusson. Az Apple a Microsofttól eltérő stratégiában lát lehetőséget: a cég a múlt héten lépett együttműködésre az IBM-mel. Ennek keretében a jövőben az iPaden és az iPhone-on olyan – leginkább vállalati – felhőalapú szolgáltatások lesznek elérhetők, amelyek használatához korábban még teljes értékű számítógépre volt szükség. Mivel a feladatok zöme távoli szervereken fut, az alkalmazások a kisebb teljesítményű táblagépeken is elvégezhetők lesznek.

Ezzel szemben a Google hasonló utat választott, mint a Microsoft, ám ez a cég az Android Linuxon alapuló szoftverét akarja minden eszközön viszontlátni az autóktól a tévékig. Internetes cégként azonban a Google-nak nagyobb tapasztalata van az online nyújtott szolgáltatásokban a Microsoftnál.