Ember és robot kapcsolatát vizsgálják

robot stoppos autó utazás Hitchbot
Hitchbot utazik Kanadában
Vágólapra másolva!
Hitchbot, a kanai stoppos robot nagy népszerűségnek örvend hazájában, Kanadában. Csupán vasárnap kezdte meg utazását, több tízezer követője van a közösségi oldalakon.
Vágólapra másolva!

A robotot a McMaster egyetem professzora, és egy kutatói csapat hozta létre annak tesztelésére, hogy tudnak együtt élni a robotok és emberek. Hitchbot a kanadaiakhoz hasonlóan angolul beszél, és egy kicsit franciául. Testét szemetesládából, és hulladékból építették fel, a “központi agyat” egy műanyag búra védi. Kapott gumicsizmát is, hogy az esős idő ne fogjon ki rajta. Méretei alapján nagyjából egy hat éves gyerekkel egy magas.

Arca egy LED képernyő, melyen a különböző hangulatokat tudja megjeleníteni, kamerájával pedig fotók és videók készítésére alkalmas. A tartalmakat meg tudja osztani a közösségi oldalakon is. Hogy biztosan ne merüljön le, napelemmel szerelték fel, a sofőrök pedig a szivargyújtó segítségével tudják tölteni.

Ugyan építettek bele egy Wikipedia adatbázist, és beszéldfelismerő programot, mellyel nem csak felismeri, de fel is dolgozza a hallottakat, azonban memóriája nem túl bő egy mélyebb beszélgetés lefolytatásához.

“Felhozta az időjárást, mint témát, mert tudta, hogy épp esik. Illetve szeretett beszélni a vallásról. Egyszer megkérdezte, hogy hiszünk-e istenben, az elég fura volt” - nyilatkozta Keith Campbell a Global News kanadai hírportálnak, miután felvette autójába a stoppos robotot. Ugyanakkor érdekes élménynek találta a Hitchbottal való utazást, mint fogalmazott, közelebb hozta az embereket, akikkel útja során találkozott.

“Éppen ez volt a cél, hogy lássuk, hogyan reagálnak az emberek egy robot társaságára. A Hitchbot egy történetmondó és -gyűjtő robot” - közölte a tervező, David Smith a The Morning Show műsorában. Szerinte a Hitchbot hasonló a Mars felszínét kutató robotokhoz, csak ő a földön, az emberi kultúrát kutatja.

A feltöltött életrajz szerint Hitchbot szeret sütni és lovagolni, mivel oda van a kihívásokért. Kedvenc filmje a Wall-e, kedvenc dala meg a “Mr. Roboto” Styx-től. “Remélem utamnak köszönhetően az emberek és robotok megtanulnak bízni egymásban” - írta egy kiadott közleményben.

Építettek bele 3G és Wifi hálózati eszközt, valamint GPS-t is, így figyelemmel lehet kísérni útját a közösségi oldalakon, és a hivatalos portálon is. Kanada délkeleti részéről, Halifaxból indult el hétvégén, a térkép tanúsága szerint immár több mint 500 kilométert tett meg. A művészeti projekt célja, hogy végigutazza az országot, s közben tanulmányozza a kanadai kultúrát.