Szakít a Ford a Blackberryvel

apple iphone, apple Carplay, iphone
Une personne téléphone au volant de sa voiture, le 4 janvier 2012 ŕ Lyon, alors que téléphoner avec son appareil en main en conduisant devient une contravention de 4e classe punie de 135 euros d'amende et du retrait de 3 points du permis de conduire (contre 35 euros d'amende et deux points retires auparavant), selon ce décret paru ce jour au Journal Officiel. AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
Vágólapra másolva!
IPhone-ra cseréli alkalmazottai céges telefonját a Ford. A bejelentés érzékenyen érinti az egyre kisebb piaci részesedést magáénak tudó Blackberryt.
Vágólapra másolva!

Lecseréli alkalmazottai céges telefonját, Blackberryről Iphonera vált a Ford. Csak az év végéig 3300 munkatárs kap új okostelefont. A következő két év során pedig további 6000 Ford-dolgozó juthat hozzá a készülékhez. A cél azonban az, mint a Ford szóvivője a Bloombergnek megerősítette, hogy minden munkatárs az Apple platformjára álljon át.

Mellettük szól az IBM szövetség is

A mostani döntésre vélhetően hatással volt a két hete berobbant hír, miszerint az Apple és az IBM együttműködési megállapodást írt alá. Ennek részeként az IBM belépést nyert a mobilszférába, cserébe üzleti alkalmazásokat, felhőalapú szolgáltatásokat fejlesztenek az iOS rendszerre.

iPhonet használnak ezentúl a Ford alkalmazottai Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

A Fortune 500-as toplistájába tartozó nagyvállalatok 98 százaléka már az Apple termékeit használja, e téren szeretne a kaliforniai cég tovább terjeszkedni.

Terjed a BYOD a vállalatoknál

A Ford beáll a visszafordíthatatlanul terjedő BYOD trendet követők közé (Bring Your Own Device – hozd a saját eszközödet). Vagyis alkalmazottaik mind személyes, mind vállalati ügyeiket okostelefonjaikon intézhetik majd, ehhez azonban elengedhetetlen a biztonság szavatolása. Ugyanakkor minden munkatársnak ugyanolyan készüléket szeretnének adni, az egyszerűség és könnyebb használhatóság érdekében. “Az iPhone megfelel a munkatársak igényeinek, mivel egyetlen eszköz elég a biztonsági üzleti, és az otthoni használatra is” - fogalmazott Sara Tatchio, a Ford szóvivője.

Átállás plusz költségek nélkül

A Ford bejelentése érzékenyen érintheti a Blackberryt, amelynek piaci részedése az első iPhone megjelenése óta folyamatosan csökken, jelenleg 1 százalékát birtokolják az okostelefonok utáni részedésnek. A kanadai cég ráadásul nemrég vásárolta fel a titkosítástechnológiával foglalkozó Secusmart német vállalatot, mivel egyik legfőbb mottójuk, hogy övék a legbiztonságosabb mobilplatform.

A Carplay is hatással lehetett a döntésre Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A Fordot mégis lenyűgözte az iPhone tudása, annyira, hogy mind a 181 ezer alkalmazott esetében lecserélje a meglévőt. Az átállásnak ugyanakkor nem lesz további költsége azon felül, ami a készülékek rendszeres cseréje miatt amúgy is felmerülne.

Nyomos érv a Carplay

Az iPhone mellett szól még a Carplay, az okostelefonok és személygépkocsik integrációját elősegítő platform. A Ford az elsők között volt, amely mind az Apple, mind a Google megoldását támogatta. Így dolgozók a jövőben használhatják majd új készülékükat a céges autókban is.