Lezárult a Google-uszály rejtélye

2014.08.04. 16:00

Óriási figyelem irányult arra a két uszályra, melyen több emeletes építményt húzott fel a Google, és vélhetően kiállítótermet nyitott volna rajtuk. A cégóriás azonban most bejelentette, az egyik uszályon túladott, a másik sorsa még bizonytalan.

Hatalmas médiaérdeklődés övezi a Google két uszályát, amióta tavaly októberben megjelentek a keleti parton, a portlandi kikötőben, s nyugaton, San Franciscóban. A Herald most azt jelentette, a Maine államban ringatózó látványos építményt az elektronikai vállalat eladta, s lebontatja.

A Google a Verge-nek megerősítette, hogy túladott a portlandi uszályon. A kikötővezetés jelezte, a konténereket az öbölben bontják szét, míg a hajót egy meg nem nevezett nemzetközi hajótársaság vette át. Az uszályt jelenleg tengeri útra készítik elő.

Átépítés alatt a híres, több emeletes építmény a San Francisco-öbölbenForrás: AFP/Justin Sullivan

Arról azonban a cégóriás nem nyilatkozott, mi lesz a sorsa az uszály San Franciscó-i testvérének, melyet már februárban elvontattak, miután sok panasz érkezett a természetvédelmi és fejlesztési bizottsághoz. A hivatal igazgatója szerint még építkezési engedélyt sem kapott a bárka.

Látványos kiállítóterem lehetett volna

Pedig a Googlenek nagy tervei lehettek az uszályokkal. A 63 konténerből álló, négy emeletes építmény belső kialakítását a Cianbro vállalat végezte volna. A tervek szerint interaktív bemutatóterem készült volna, ahol a meghívottak megismerkedhettek volna a Google legújabb fejlesztéseivel.

A SF Gate által kiszivárogtatott információk szerint a 15 méter széles, és 76 méter hosszú létesítményt különleges, haluszonyokra emlékeztető vitorlák vették volna körbe. A látványtervet a By and Large, a Google X laboratóriumához köthető cég nyújtotta be. Maga a vállalat neve is szójáték, hiszen a “barge” angolul uszályt jelent.

A rejtélyes Google-uszály veszetegel a nyugati partonForrás: AFP/Justin Sullivan

A stúdió és kiállítóterem nem mindennapi környezetben körözött volna: állítólag az uszály sorra látogatta volna a San Francisco-öböl kikötőit, egy-egy hónapot töltve el mindenhol. A kütyük és a látogatók biztonságára egyebek közt 50 térfigyelő kamera ügyelt volna.

Továbbra is kérdőjelek övezik a projektet

Egyelőre tisztázatlan, miért döntött a Google az állítólagos projekt felfüggesztése mellett, s miért adott túl az uszályon. A “BAL 0011” számon regisztrált bárka újonnan 4 millió dollárt, átszámítva kicsit több mint 900 millió forintot ért, közölte a C&C Marine hajótársaság, amely a két érintett hajót építette három évvel ezelőtt.

Az uszályok jó pénzt hoztak az érintett városvezetésnek is. Tíz hónapon át, míg egy helyben vesztegelt az uszály, 400 ezer dollárt, átszámítva mintegy 9 millió forintot hozott a kikötő használati díja után.