Így fedezhetjük fel a Hold és a Mars felszínét

google térkép mars hold föld
Teljesen el kell távolodni a föld felszíntől, amíg kívülről látjuk bolygónkat
Vágólapra másolva!
Újabb meglepetéssel kedveskedik a Google felhasználóinak. Miközben a Föld térképén a Street View nézetet sorra bővíti autós, motorkerékpáros, biciklis és hátizsákos kameráival, elérhetővé tette a Mars és a Hold felszínének 3D-s böngészését is.
Vágólapra másolva!

A nagy felfedezők imádják a kalandokat, expedíciókat, és az átütő eredményeket. Ma már a Marsra eljutni sem lehetetlen. Csupán pár milliárd forintra, a világ legkiválóbb tudósaira van szükség, és az űrhajóst érő, egy életre szóló sugárdózis problémáját kell megoldani.

Így újra meggondolva, mégsem olyan egyszerű ez az utazás. Hacsak a Google elektronikai óriás nem oldja meg helyettünk a kihívásokat.

Teljesen el kell távolodni a föld felszíntől, amíg kívülről látjuk bolygónkat Forrás: Origo

Évfordulós ajándékot terveztek

A NASA által készített Curiosity rover két évvel ezelőtt, 2012. augusztus 6-án szállt le a vörös bolygó felszínére, hogy lakhatóságát vizsgálja és a múltbeli élet szerves anyagú maradványait keresse. Az azóta eltelt két földi (és körülbelül egy marsi) év alatt a hivatalosan Mars Science Laboratory elnevezésű küldetés új korszakot nyitott a Mars kutatásában.

A vörös bolygó hegyeit, és völgyeit fedezhetjük fel Forrás: Origo

A Google az évfordulóra a vörös bolygó és a Hold háromdimenziós felszíni képét integrálta a térkép szolgáltatásba. Akár még útvonalat is lehet tervezni az univerzum távolabbi pontjain.

Pár kattintás, több százezer kilométer

Hogy is működik a több százezer kilométerre lévő Hold és Mars felfedezése?

  1. Meg kell nyitni böngészőben a Google Térképet.
  2. Rá kell kattintani a bal alsó sarokban található “Google Earth” térképnézeti módra.
  3. Meg kell várni, míg a korábbi lapos földfelszín 3D-be vált át.
  4. El kell kezdeni kizoomolni a nézetből, ameddig csak lehet. Amíg a Földet egy gömbölyű oázisnak látjuk, mint egy űrhajó ablakából.
  5. A képernyő alján található böngésző sávban három opció bukkan fel: a Föld mellett a Mars és a Hold közül választhatunk.
  6. Ha nem jelenik meg automatikus a két lehetőség, vélhetően a böngészés a képernyő alján zárolva van, a jobb alsó sarokban található dupla nyíllal lehet felnyitni.

A Mars és Hold felfedezésének lehetőségét csak az új térképbe építették be, azon felhasználók, akik visszaváltottak a klasszikus módra, nem érhetik el.

A Föld mellett a Hold és a Mars felszínét is bejárhatjuk Forrás: Origo

Digitális húsvéti tojások

A Google korábban is meglepte az internetezőket úgynevezett “digitális húsvéti tojásaival”, avagy egy programban, szolgáltatásban elrejtett vicces anomáliákkal. Tavaly nem térbeli, hanem időutazásra hívta a felhasználókat a cég: melyet a következő koordináták alatt lehet megtalálni. A londoni utcán, a kék, rendőrségi fülkére kattintva a Ki vagy doki? című sorozatból ismert Tardis űrhajó belsejében találja magát az ember.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.