Nyomtatná az ételt az amerikai hadsereg

Étkező amerikai katonák,  3D étel
Vágólapra másolva!
Igényeik és ízlésük alapján nyomtatnák ki az amerikai katonáknak az ételeket 3D-nyomtatással.
Vágólapra másolva!

Valósággá válhat a legendás Star Trek című sci-fi sorozatból ismert ételreplikátor, amely az egyéni táplálkozási igényekre szabott ételeket állít elő tápelemekből (keményítő, fehérje, zsír). Az amerikai Natick katonai kutatási, fejlesztési és mérnöki központ tudósai azt vizsgálják, hogyan lehet leváltani a hadseregben a napi fejadagot 3D-nyomtatással készült ételekre.

Olcsóbb, táplálóbb ételek

A módszer csökkentené a költségeket, hiszen az igények alapján, személyreszabottan nyomtatnák az ételeket, s így a kidobott, lejárt szavatosságú ételek mennyisége is elhanyagolható lenne, nyilatkozta Mary Scerra, amerikai ételtechnológus az Army Technology magazinnak.

“Ha valaki megkíván egy szendvicset, azt eheti, és nincs erre kényszerítve a többi katona is. Ahogy a cukorbetegek, lisztérzékenyek kezelése is könnyebbé válna”. A kutatók azt is vizsgálják hogy lehetne az ételek jelenleg legalább három éves tartósságát meghosszabbítani.

Az űrhajósoknak is hasznos

A 3D-s technológiával való ételnyomtatás nem számít újdonságnak. A NASA kutatói több évtizede dolgoznak azon, hogy az űrhajósokat kiváló alapanyagokból készült, egészséges, tápláló és tartós ételekkel lássák el.

Étkező amerikai katonák Forrás: US Army

A fagyasztott, szárított, tartósított, tubosokba és vákuumzacskókba csomagolt falatok azonban nem túl étvágygerjesztőek. Eredményeik azonban a hadsereg számára is hasznosak lehetnek.

A Nestlé is ételnyomtatót fejleszt

A Nestlé egy hónapja jelentette be, hogy kereskedelmi forgalomban is elérhető ételnyomtató kifejlesztésén fáradozik. Az Iron Man (Vasember) program keretében azt vizsgálják a szakemberek, mik az egészséges táplálkozás fő ismérvei, s milyen összefüggések vannak súlyos betegségek, így rák- és cukorbetegség, illetve étkezési hiányosságok (főként vitamin- és ásványi anyag hiány) között.

A tudósok elemzik, hol hibáznak az emberek a személyreszabott étrendben, illetve milyen hiányosságok, vagy túlzások fordulnak elő a “táplálkozási profilokban”. Az információt testszkenneléssel gyűjtik be. A cél, hogy a jelenleg kapható táplálékkiegészítők helyett jobban kiszolgálják a vitamin- és tápanyagigényeket .