Vágólapra másolva!
Az elképesztő új szoftverrel elforgathatunk, áthelyezhetünk tárgyakat a digitális fotókon. Nem látható részüket is legenerálja.
Vágólapra másolva!

Egy új technológiával bármilyen tárgyat el lehet mozgatni egy fotón az egérrel, a képen lévő autókat akár fejük tetejére is lehet állítani, de kicsinyítésük és nagyításuk is lehetséges. Ezeket a képességeket nem valamilyen sci-fi filmből, hanem a Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak videós bemutatójában lehet megtekinteni. A program nem a Photoshop legújabb változata, de az Adobe programjában bizonyára sokan látnának viszont hasonló képességet.

A nem látható részek sem okoznak gondot

A rangos amerikai egyetem munkatársai egy rendkívül bonyolult technológiát dolgoztak ki, amely csupán alapfunkcióját képezi az, hogy egy fotón lévő autót mondjuk egy másik helyre helyezhetünk át egyetlen mozdulattal. Ennél jóval többre képes a program, ahogy az a lenti demonstrációs videókon is jól látható: például ki lehet jelölni benne egy széket, majd azt a kép teljesen másik részére áthelyezni, elforgatni, vagy akár fel is borítani.

Gondolta volna, hogy lehetséges ezt csinálni egy egyszerű digitális képpel?

Egy másik példában egy New York-i városképet mutatnak, amelyet néhány kattintással telepakolnak levegőben repkedő taxikkal, noha az eredeti képen csak néhány autó haladt egymás mellett.

Internetről kéri le a tárgyak modelljét

Különböző internetes tárgyadatbázisokkal is összekötötték a programot, amelyekből lekéri a manipulálni kívánt tárgyak adatait: így képes rekonstruálni a széknek azt a részét is, amely a képen egyébként nem is látható. A számítási felhőből lekért formára a program képes ráhúzni a képen is látható mintázat realisztikus mását, és mesterségesen kiszámítja a megvilágítást is, hogy a tárgy új pozíciójában is valós hatást keltsen.

Matchboxként lehet játszani a képen lévő taxival Forrás: Youtube/Natasha Kholgade



Egy újabb teszfeladat során világháborús harci repülőgépekről készült, fekete-fehér fotókat használnak: itt annak ellenére nem okoz gondot a repülők elforgatása a programnak, hogy a háttérben fodros felhők vannak: gondosan kiszámítja az eredetileg takarásban lévő részek kitöltését, és a nem látható oldalra is letölti a gépek textúráját internetes adatbázisokból. Ezen kívül a technológia akár animációk készítésére is bevethető: a videó végén egy tenyérben tartott apró origamimadarat reptetnek el vele a távolba. Pedig ennek forrása is csupán egyetlen állókép volt.

Képhamisítás fejlett eszköze lehet

A Carnegie Mellon egyetem kutatói szerint az algoritmus teljesen új művészeti alkotások elkészítését teszi lehetővé, ugyanakkor azt sem hallgatták el, hogy rossz kezekbe kerülve a megoldás hatékony felvételhamisító eszközzé is válhat: bár a képeket alaposan megvizsgálva, szakavatott szemnek azért feltűnnek a manipuláció nyomai.

Ráadásul a kutatók úgy vélik, hogy a tárgyak 3D-nyomtatásához is használt internetes adatbázisok tartalma napjainkban olyan dinamikusan növekszik, hogy szinte minden ismert tárgyról rendelkezésre áll annak pontos mérete és alakja: így lehetséges, hogy a hosszabbik videón például egy MacBook számítógépet elkezdenek forgatni az egérrel, majd felnyitják és becsukják a képernyőjét. Pedig az eredeti felvételen a laptopnak csak a képernyője és a billentyűzete látszott.