Így hajtogatja ki magát az origami robot

Origami-robotok
Vágólapra másolva!
Forradalmi változás állhat be a robotok kialakításában, miután a Massachusetts egyetem kutatói egy lapos, magát kihajtogatni képes példányt fejlesztettek ki.
Vágólapra másolva!

Ősi japán művészeti forma alapjait használták fel annak a robotnak a megalkotásánál, amely képes saját megát kibontani, felállítani és elindulni emberi beavatkozás nélkül. Az amerikai fejlesztés elsősorban lapos, szilárd, pehelykönnyű, hőálló polimer alkotóelemekből áll. A robot az origamihoz hasonló technikával hajtogatja szét részeit.

Az MIT professzorai szerint a találmánynak köszönhetően összetett használati tárgyakat és készülékeket tudnának előállítani, szállítani sokkal olcsóbban, és egyszerűbben. A belső motorokat és akkumulátort még lapos állapotban építették bele, amint a rendszer feláll, ezek mozgatják a robotot. A kihajtogatást a lapkákba ágyazott fűtőelemek segítik.

Kibontja magát az origami robot Forrás: Seth Kroll, Wyss Institute

A használati tárgyak, így a másodpercek alatt felálló sátrak vezérlőrendszerének elvét is tanulmányozták a készítés során. A robotika kutatás kítűnő példája a magát kihajtogató készülék, mondta a BBC-nek Mirko Kovac, brit szakember. Szerinte a fejlesztés forradalmi hatással lehet a robotok jövőbeli kialakítására, alakjára. "Akár amatőrök is tudnak majd robotokat építeni gyorsan és olcsón."

Működésbe lépett a rákszerű gépállat Forrás: Seth Kroll, Wyss Institute

A fejlesztést az élővilágban is fel tudják használni. Hiszen emberi beavatkozás, így a természet megzavarása nélkül működésbe tud lépni a robot. Tavaly Kínában hoztak létre olyan robotméheket, amelyek a kaptárban védik élő társaikat. Beporzó robotokat is alkalmaztak a növények megóvására: mint az alma, a hagyma, a lucerna, vagy a mandula. A robotok a hőmérséklet szabályozásával magukhoz tudják csalogatni a méheket, így a méhész számára is megkönnyítik a kaptár körüli teendőket.