Ha Erzsébetvárosban jár, felveszik full-HD-ben

Erszébetvárosi Térfigyelő Központ
Budapest, 2014.08.01.
fotó: Marton Szilvia
Erszébetvárosi Térfigyelő Központ Budapest, 2014.08.01. fotó: Marton Szilvia
Vágólapra másolva!
A hetedik kerület olyan lett, mint a Watch Dogs videojáték: a legtöbb utcasarkon kamerák figyelnek mindent. Vezérlőközpontjukban teszteltük, mire képes a technológia.
Vágólapra másolva!

Péntek reggel van, a 70-es trolira várok a Dózsa György út sarkán, eljövök vele a Király utcáig, majd elsétálok az Origo szerkesztőségébe a Csengery utcában. Ezzel nyilván nem keltek egyáltalán feltűnést. Fél órával később azonban kiderül, hogy megörökítettek a megállóban, majd a Jósika utcában bandukolva, végül pedig a szerkesztőség melletti kisboltnál, ahová ásványvízért és néhány müzliszeletért tértem be.

Az egyik új térfigyelő kamera az Almássy téren Forrás: Marton Szilvia - Origo


Kilencven kamera figyel full-HD-ben

A Damjanich utca egyik házának udvarában vagyok, innen működtetik a néhány hete jelentősen modernizált erzsébetvárosi térfigyelőkamera-rendszert. Az udvarról nyíló egyszerű földszintes épületbe hamarabb képzelnék egy menzát, mint egy high-tech megfigyelőközpontot, egyedül a kapuk közelébe szerelt biztonsági kamerák utalnak arra, hogy valami komolyabb dolgot művelnek odabent.

Pendli Zoltán és Kovács Zoltán a térfigyelő központ monitorfala és termináljai előtt Forrás: Marton Szilvia - Origo

A központ belső terének kivitele egyszerű, az operátorok termében egy hatalmas monitorfalon non-stop figyelik, hogy mi történik a kerületben. A tizenhat darab tévéméretű ipari monitorra 90 kamera élő képe érkezik be folyamatosan, rendőrségi akciók során ezeken kívül egy plusz projektoron át, kinagyítva is lehet követni az eseményeket – magyarázza Kovács Zoltán, a központ vezetője.

Mit látnak belőlem a központban?

Alapesetben minden kamera őrjárati üzemmódot folytat, vagyis az előzetesen beprogramozott területeket szkenneli, szükség szerint akár rá is zoomolva egy területre, ami valamiért kiemelten érdekes: például a Keleti pályaudvar melletti illegális cigiárusok tipikus helyeit is így lehet figyelni. Minden köztéri kamera 360 fokban körbeforgatható, és általában hússzoros optikai nagyításra képesek. A kamera vezérlését a központban tartózkodó öt operátor bármelyike átveheti, ha például zsebtolvajt, autófeltörőt vagy utcai verekedést akarnak nyomon követni.

Így látja alapból a cikkírót az Almássy téri térfigyelő kamera Forrás: Marton Szilvia - Origo

Ez mire elegendő? A gyakorlatban teszteljük: kiállok az Almássy tér egyik új padja mellé, a központból pedig megkeresnek, és kinagyítják az arcomat, valamint a pólómon lévő apró betűs feliratot is, melyekről full-HD-minőségű felvétel készül. Ezek minőségét fotóinkon lehet megtekinteni, a köztéri kamerák felvételeit ugyanis csak a rendőrség foglalhatja le nyomozás céljából, még nekünk sem adhatták oda a saját magamról rögzített videót.

És ennyire tud rázoomolni az arcra Forrás: Marton Szilvia - Origo

Bár a kamerák nincsenek felszerelve infravörös LED-ekkel az éjjellátó üzemmódhoz, erre nincs is szükség, mert már 0,1 lux fénymennyiség mellett is látható – fekete-fehér – képet biztosítanak. Ez nagyjából azt jelenti, hogy holdfényben már használhatók, a legtöbb helyen azonban a kamera közelében eleve működik közvilágítás.

A pólóm feliratai is elolvashatók Forrás: Marton Szilvia - Origo

Rendőr is ül a monitorok mögött

A központ hatékony működése érdekében az ügyeletes operátorok közül ketten mindig hivatásos rendőrök: a hetedik kerületi kapitányság járőreit osztják be a kamerás munkára. A kamerán észlelt bűncselekményeket azonnal jelenteni tudják a kapitányságnak – erre külön telefonvonal szolgál. A járőrök eleve arcról ismernek sok veszélyes elemet, és tapasztalatból azt is tudják, mikor hol érdemes nézelődni: így sokszor még időben – a bűncselekmény elkövetése előtt riasztani tudják a velük azonos, de utcai szolgálatra beosztott járőrpárost a rendőrségnél használatban lévő TETRA-telefonon.

A lenti monitoron az erzsébetvárosi térfigyelő kamerák térképe. A térképet itt lehet nagyban megnyitni Forrás: Marton Szilvia - Origo

Ennél praktikusabb oka is van a munkájuknak: a közterület-felügyelet a jelenlegi szabályok értelmében nyolc napig tárolhatja a rögzített felvételeket, a bűncselekményekről és szabálysértésekről készült felvételeket azonban a rendőrség jogosult lefoglalni, és ennél hosszabb ideig is tárolni. Mivel mindig a központban ül egy rendőr, ez azonnal megtörténhet: a nyomozóknak pendrive-on vagy DVD-n juttatják el a felvételeket.

Lézeren és mikrohullámon jön a kép

Térfigyelő kamerák korábban is működtek a hetedik kerületben, de a régi rendszer elavult, részben analóg technológiákon alapult, amelynek kameráit optikai kábelen vezették a korábbi központhoz, ezért kiépítésük nemcsak bonyolult, de megfizethetetlenül drága volt. Ezért döntöttek a modernizálás mellett Pindli Zoltán, az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet vezetője szerint. Tőle azt is megtudtuk, hogy egy szállodát leszámítva – amely nem akarta, hogy az előtte potenciálisan szabálytalanul parkoló autókat megörökíthessék – eddig senki nem tiltakozott a kamerák felszerelése ellen.

Ilyen átjátszóállomás fogadja a kamerák videojeleit Forrás: Marton Szilvia - Origo

Az új, D-Link gyártmányú kamerákból eleve digitális formátumú videó jön ki, míg a korábbi rendszer legjobb minőségű optikákkal szerelt kameráit úgy állították át, hogy egy apró dobozba szerelt célhardverrel már a helyszínen megoldják az élőkép analógról digitálisra való konvertálását – magyarázta Pendli.

Pendli Zoltán a monitorfal előtt Forrás: Marton Szilvia - Origo

Az új rendszerben a térfigyelő kamerák már vezeték nélküli kapcsolaton keresztül juttatják el képüket a Damjanich utcai központba. Egyes esetekben lézeres, más esetekben mikrohullámú kapcsolaton kommunikálnak a kamerák a jellemzően háztetőkre szerelt adókkal, amelyek a központ közelében lévő fogadóegységnek továbbítják a nagyfelbontású videót. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy egy-egy újabb helyszínen sokkal egyszerűbb új kamerákat létesíteni, mint régen, amikor ehhez új kábeleket kellett fektetni vagy meglévőket bérelni. Egy mai fejlett térfigyelő kamera háromhavonta igényel karbantartást: általában az optikát mozgató mechanikus alkatrészeket kell kitisztítani és beolajozni. Ennél gyakrabban legfeljebb a kamerát védő üveget kell tisztítani, ha koszos lesz.

Nyolc nap történései kilencven utcasarokról

Összesen kilencven helyszínről érkezik folyamatosan full-HD minőségű videokép az erzsébetvárosi központba. A felvételeket nyolc napig tárolhatják, tehát összesen több mint 17 ezer órányi nagyfelbontású felvételt kell tárolniuk az üzemeltetőknek. Azt, hogy ez a mai fejlett adattároló eszközök korában mennyire nem nagy kihívás, jól jelzi, hogy a felvételek az operátorok terméből nyíló szoba egyik sarkába állított egyetlen szerverszekrényben elférnek.

Kilencven kamera nyolcnapnyi videofelvétele elfér két kis szekrényben Forrás: Marton Szilvia - Origo

Ráadásul még ez sincs telepakolva tárolóeszközökkel: korábbi cikkünkben már azt is kiszámoltuk, hogy ma már akár egy ország összes telefonhívásának elmentése sem megoldhatatlan feladat.

Lopott autót, kirakatzúzást is érzékelni fog

Pendli Zoltántól megtudtuk, hogy napokon belül automatikus rendszámfelismerővel is bővül a rendszer tudása, így képes lesz felismerni a körözött járműveket. Tervben van még az is, hogy a kamerákat olyan szenzorokkal egészítik ki, amelyek üvegtörés hangjára automatikusan riasztanak: ez a kirakatok, autók feltörésének hatékonyabb felderítésében segíthet.

Operátorok a térfigyelő központban Forrás: Marton Szilvia - Origo

Kialakításából adódóan az erzsébetvárosi rendszer is bővíthető lehet akár arcfelismerő képességgel is. Egy megfelelő formátumú adatbázissal összekötve a rendszer a körözött autók mellett a körözött bűnözőket is felismerheti, hasonlóan a Watch Dogs című videojáték képzeletbeli világából ismert városszámítógépéhez.

Arcot még nem figyelhet

Ennek bevezetését azonban egyelőre nem tervezik, a közelmúltban ugyanis a szomszédos nyolcadik kerület hasonló irányú tervei széles körben felháborodást váltottak ki. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet álláspontja szerint a jelenlegi jogszabályok nem is teszik lehetővé ilyen képességű köztéri kamerák alkalmazását.

A köztéri arcfelismerő kamerákat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatala (NAIH) szerint sem lehet egyelőre Magyarországon működtetni. A hivatal úgy nyilatkozott a HVG-nek, hogy “súlyosan sértené az információs önrendelkezési jogot, valamint a magánélet tiszteletben tartásához való jogot, ha az állami szervek olyan képi megfigyelési infrastruktúrát hoznának létre Magyarországon, amely alkalmas lenne az állampolgárok tömeges, automatizált megfigyelésére”.