Kábelt húz a Google az óceán alján

2014.08.13. 10:50

A szupergyors adatátviteli kábel Japánt fogja összekötni az USA-val.

A Faster (gyorsabb) névre keresztelt optikai kábel mintegy 300 millió dolláros (70 milliárd forint) beruházással az Egyesült Államok nyugati parti városait, Los Angelest, Portlandet, San Franciscót és Seattle-t kötné össze két japán várossal.

Hatvan terabitet visz át

A Google öt ázsiai telekommunikációs céggel, köztük a China Telecommal közösen akarja finanszírozni a projektet. A tengeralatti kábel adatátviteli kapacitása 60 terabit/másodperc lesz, azaz a települések között minden egyes másodpercben 7680 gigabájt adat továbbítható. Egy tipikus, 30 megabites otthoni internetkapcsolatnál nagyjából kétmilliószor gyorsabb átvitelt biztosít majd a Google kábele.

Két év múlva készül el

Az új optikai kapcsolatot várhatóan 2016 második negyedévében adják át. A Faster kábel képes lesz kapcsolódni a szomszédos kábelrendszerekhez is, hogy Japánon kívül más ázsiai országokat is elérjen.
A Google az egyesült államokbeli Kansas városban már működtet egy szupergyors televíziós és internetes szolgáltatást, és próbálja más városokra is kiterjeszteni a hálózatot.