Zuckerberg jeges vízzel öntötte le magát

2014.08.14. 10:00

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója egy vödör jeges vízzel öntötte magát le, miután elfogadta a New Jersey kormányzó kihívását.

Öntsd le magad egy vödör jeges hideg vízzel - így hívják fel a figyelmet az Egyesült Államokban az amyotrophiás lateralsclerosis (ALS), más néven Lou Gehring-betegség jelentőségére. A népszerű kampány pedig működik, az adományok száma ezer százalékra ugrott a napokban.

Az ALS-akció keretében utoljára Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója öntötte le magát egy vödör jeges vízzel. Mint a közösségi oldalon posztolt bejegyzésében írta: Chris Christie, New Jersey republikánus kormányzója hívta ki, ő pedig most a hagyomány szerint három embernek adja tovább a lehetőséget. 

Egy vödör jeges hideg vizzel öntötte le magát Mark Zuckerberg, FB alapító-vezérigazgatóForrás: Origo

Zuckerberg Bill Gates, Microsoft alapítót, Reed Hastings, Netfix-vezérigazgatót, a FB igazgatói tanács tagját, illetve Sheryl Sandberg, FB vezérigazgató-helyettes hívta ki. A kampány keretében a kihívottaknak le kell önteniük magukat egy vödör jeges vízzel, vagy pénzt adományozni az ALS-alapítványnak.

Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. A betegség 1939-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor végleg kettétörte a New York Yankees baseballcsapat híres tagjának, Lou Gehringnek a karrierjét.