Lebegő ökováros mentheti meg az emberiséget

okosváros
Lilypad az önmagát fenntartó, lebegő ökováros
Lilypad az önmagát fenntartó, lebegő ökováros
Vágólapra másolva!
A jövőbeli klímamenekültek számára jelenthet menedéket az a teljesen önfenntartó, lebegő ökováros, melyet Vincent Callebaut többszörös dijnyertes belga épitész tervezett.
Vágólapra másolva!

A fejlődő országok gyors növekedése miatt egyre nagyobb az igény a természeti erőforrások iránt, és egyre nehezebb 2 Celsius fok alatt tartani a globális felmelegedést. A globális felmelegedés és a klímaváltozás hatására a tengerszint folyamatosan növekszik. Csupán egyméteres emelkedés kell hozzá, és víz alá kerül Uruguay 0,05, Egyiptom egy, Hollandia 6, Banglades 17,5, és az Óceánián fekvő Marshall-szigetek 80 százaléka.

Lilypad az önmagát fenntartó, lebegő ökováros Forrás: Vincent Callebaut Architectures

Csupán ez az egy méter 50 millió ember életét fogja érinteni. Az OECD becslései szerint az évszázad végére a tengerszint-emelkedés ötször ennyi, 250 millió ember kényszerít otthona elhagyására világszerte. A világ bruttó hazai termékének (GDP) 9 százaléka kerülne veszélybe.

“Az úszóvárosok menedéket nyújtanak a jelenleg tengerparton, és szigeteken élő lakosság számára, akikből klímamenekültek lesznek a század végére” - mondta Vincent Callebaut, az ökosziget tervezője.

Félig szárazföldi, félig vízi komplexum Forrás: Vincent Callebaut Architectures

A Lilypad egy önfenntartó komplexum lenne: félig vízi, félig szárazföldi. A waterlily, a tavirózsa angol kifejezés után kapta nevét: a virághoz hasonlóan lebegne az óceán felszínén. A mesterséges szigetre telepített élővilág önmagát tartaná fel. A biológiai sokféleség garantálna a növény- és állatfajok fennmaradását, fejlődését. A város káros anyag kibocsátása gyakorlatilag a nullával lenne egyenlő.

Vincent Callebaut belga építész tervezte Forrás: Vincent Callebaut Architectures

Egy úszó sziget 50 ezer ember befogadására képes. A hideg- és melegáramlatoknak köszönhetően utazna az óceánon. A város szívében, a központi lagúnában gyűjtenék össze az esővizet, melyet aztán lágyítanának, megtisztítanának.

Megújuló energiaforrásokat használna fel a szükségletek biztosítására Forrás: Vincent Callebaut Architectures

A lakók energiaszükségletét alternatív technológiákkal, megújuló energiaforrásokkal - nap, szél, hidraulika, biomassza, árapály és hullámerőművek, geotermikus és ozmotikus energia - oldanák meg. A légkörben felhalmozódó széndioxidot is feldolgoznák, és hasznosítanák kémiai eszközökkel. Az üvegház-hatású gázt sóoldattal alakítanák át értékes elemekké.

Valós helyszíneken, így Monacóban tesztelték a látványt Forrás: Vincent Callebaut Architectures

A mesterséges szigetek biztonságosak is lennének: megvédené lakóit a természeti katasztrófáktól. A lakóépületek mellett irodák, szabadidős központok, és mezőgazdasági területek kapnának rajta helyet.