A legjobb appok a tűzijátékhoz

okostelefon fotózás tűzijáték
A filipino films the fireworks display using his phone in Chinatown, on the eve of Chinese New Year in Binondo district, Manila on 30 January 2014. Various activities happen at the streets of Manila's Chinatown as Filipino-Chinese citizens celebrate the Year of the Wooden Horse in the Chinese Lunar calendar.
Vágólapra másolva!
Fotózna, parkolna, utazna a tűzijáték alatt, esetleg a vihartól fél? Összegyűjtöttük a leghasznosabb mobilappokat az esti tűzijátékra készülőknek.
Vágólapra másolva!

A 2006-os tűzijáték-tragédia óta az időjárás kiemelt szerepet kap az augusztus 20-ai ünnepi eseményeken. Nem csoda hát, hogy a katasztrófavédelem a 21-edik századi elvárásoknak megfelelően egy okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett, országosan elérhető, ingyenes alkalmazást hozott létre a veszélyhelyzetek megfelelő kezelésére.

Riasztja a telefon, ha nagy baj várható

A VÉSZ nevű applikáción keresztül a felhasználók tájékozódhatnak lakóhelyük, úti céljuk, vagy az akár az egész ország helyzetéről. Be lehet állítani, mely területekről kérünk értesítést a kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről. A rendszer automatikusan is tudja követni a felhasználó tartózkodási helyét, s ennek megfelelően is tud küldeni üzeneteket.

VÉSZ, a katasztrófavédelem appja Forrás: Origo



Egy előre megtervezett utazás esetében előre be lehet állítani, hogy egy adott útszakaszról kapjon az ember értesítést. Három értesítési fokozat van az applikációban: tájékoztatás, figyelmeztetés, riasztás, ezeket külön színnel is kezeli a rendszer. Egy értesítés alapesetben 3 napig él a rendszerben, így annak kiadását követően 72 óráig, aki belép az adott területre, megkapja az információt.

A VÉSZ applikáció Android, iOS és Windows Phone alá ingyen letölthető.

A másik app a vihart jelzi előre

Szintén idén készült el a tizedik születésnapját ünneplő Időkép szolgáltatás megújult applikációja. Értesít minket a közelünkben lévő viharokról: ha 20 kilométeres körzeten belül villámlik, azonnal üzenetet kap róla a felhasználó, kattintásra pedig élő villámtérképet tekinthet meg. Ahogy a rendkívüli hírekről is azonnal informál. Az appot megnyitva a főoldalon, felül az aznapi, alatta pedig a következő három napra vonatkozó előrejelzés tekinthető meg. A legfrissebb hírek is helyet kaptak, így ha mégis tévednek a meteorológusok, gyorsan informálódhatunk a valós helyzetről.

Az Időkép applikáció Forrás: Google Play



A magyarországi riasztási és hőtérkép az alkalmazás alján kapott helyet, illetve egy UV-térkép nyáron. Újdonságként egy “Mit vegyek fel?” ablakot is beleépítettek azoknak, akik a reggeli készülődés során megakadnak. A menüből lenyitható a tíznapos előrejelzés, a riasztások, a felhasználói észlelések, a webkameraképek, illetve a beállítások. Meghatározhatjuk miről, milyen rendszeresen, milyen hálózatról kérünk értesítést. A helyinformációk bekapcsolásával ez az app is követi a helyzetünket, s ehhez mérten tájékoztat.

Mi is hozzájárulhatunk a tájékoztatáshoz: az észlelések menüpont alatt pár perc alatt megadhatjuk, hogy egy adott helyszínen milyen az idő, mennyi az aktuális hőmérséklet, megjegyzést írhatunk, szelfizhetünk, vagy fényképet tölthetünk fel.

Az Időkép alkalmazás iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra is ingyen letölthető.

Ezekkel az appokkal tud tűzijátékot fotózni

Szeretné megörökíteni a tűzijátékot okosmobillal? Ez ma már nem probléma, de igényel némi előkészületet a művelet. Eleve érdemes keresni egy olyan helyet, ahová le tudjuk támasztani a kezünket vagy a telefont: ez lehet akár egy korlát vagy villanyoszlop is. Erre azért van szükség, mert az éjjeli sötétben hosszabb záridővel kell fotózni, így a fotó is könnyebben bemozdul.

Automatikus vaku? Kapcsoljuk ki. HDR-funkció? Ezt is. Ha van a telefon beépített menüjében éjszakai mód, arra érdemes átváltani. Ha nincs - például az iOS esetében -, egy olyan fotós appot kell letölteni, amely tartalmaz vagy ilyen módot, vagy manuálisan át lehet kapcsolni lassú záridőre. Androidra például az ingyenes A Better Camera app alkalmas erre a célra (ebben a Night módot kell aktiválni), iOS-en a Camera+ vagy a ProCam appokat lehet éjjeli fotózásra használni - ezeknél is a Night néven szereplő üzemmódot kell bekapcsolni.

Ez a férfi nem őrült meg, tényleg lehet telefonnal tűzijátékot fotózni Forrás: AFP/EyePress News



Windowsos telefont használóknak a Nokia Camera appjának használata javasolt a rendszer beépített alkalmazása helyett. Miután a legtöbb windowsos telefon itthon eleve Nokia gyártmány, valószínűleg a legtöbben eleve ezzel fotóznak. Videót szeretne készíteni a tűzijátékról? Erre a feladatra is a fenti appok alkalmasak, éjszakai módba kapcsolva. A fotó vagy videó készítése előtt érdemes manuálisan egy pontra állítani a kamera fókuszát, hogy a különböző alakzatok feltűnésekor a telefon ne kezdje újból keresni az élességet, akkor ugyanis ideiglenesen újból és újból életlen lesz a kép.

Így tudja meg, melyik járat nem közlekedik

Akik a tömegközlekedést választják az ünnepi rendezvények helyszíneire, illetve a hazajutáshoz, azoknak jól jöhet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alkalmazása. Az augusztus 20-ához kapcsolódó programokhoz külön honlapot is létrehoztak, ahol az ajánlott útvonalakról, megközelítési lehetőségekről tájékozódhatunk, a forgalmi változásokat nézhetjük meg, akár térképen is.

A BKK Info idén költözött át okostelefonokra, táblagépekre, egyelőre windowsos mobilokon nem elérhető. Ugyan a szolgáltatás számítógépes és mobilos böngészőből eddig is elérhető volt, hozzájuk képest az app már riasztások küldésére is képes. Állandóan kéznél vannak a legfrissebb járatinformációk: így ha egy általunk használni kívánt jármű forgalmában változás vagy zavar történik - akár műszaki okokból, akár mert egy baleset történt -, láthatjuk, milyen módosított útvonalon közlekedik, vagy hogyan oldották meg a pótlását.

BKK-app, a Budapesti Közlekedési Központ mobilapplikációja, menetrendapp, BKK-menetrend mobilra Fotó: Magócsi Márton - Origo

A telefonokra push üzenetekben küldenek riasztást a BKK operátorai, ami azt jelenti, hogy a készüléknek nem kell állandóan ellenőriznie, hogy jött-e új üzenet, a rendszer csak akkor létesít mobilnetes kapcsolatot, ha riasztás érkezik - ezért az akkumulátort sem meríti számottevően a használata.

Meglepő módon az alkalmazásba nincs beépítve a járatok menetrendje, kizárólag a forgalmi változásokról lehet értesülni belőle. Ahogy útvonalat sem tudunk tervezni vele. Azonban profilunkhoz hozzárendelhetjük a gyakran használt járatokat, így kimondottan azokról kapunk tájékoztatást. Angol nyelven is elérhető az app.

A BKK Info app ingyen letölthető iOS-re és Androidra.

Próbálja meg elkerülni a dugókat!

Mint minden évben, vélhetően az idén is hatalmas tömeg indul majd meg Budapest és a Balaton irányába, hogy részt vegyen az ünnepi rendezvényeken. Ez a tömeg általában az esti tűzijáték után egyszerre indul meg hazafelé. Bár a Google Térkép is rendelkezik forgalomfigyelő és azt megjósló algoritmusokkal, az olyan ideiglenes útlezárásokkal, mint a rakpart lezárása, a magyar EgérÚt vagy a Waze közösségi szolgáltatásai alkalmasabbak.

Az EgérÚt applikáció Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az EgérÚt ugyanis nem csak algoritmusokat használ a forgalom megjósolásához, hanem emberi operátorai is frissítik a lezárásokat és a forgalmi viszonyokat. A Waze esetében is a felhasználók mozgásából kapnak - anonimizált - információt az üzemeltetők, de azt az appot kevesebben használják, ezért lehet jobb választás az EgérÚt. A Waze előnye, hogy hazafelé tartva elküldhetünk egy linket az otthoniaknak, amelyben szerepel, hogy épp hol vagyunk, s körülbelül mikor érünk haza.

Az EgérÚt ingyen letölthető iOS-re, Androidra és Windowsra.
A Waze ingyen letölthető iOS-re, Androidra és Windowsra.