Egy világító drón ijesztgette egy toronyház lakóját

drón szabályozás parrot
A Parrot drónja
Vágólapra másolva!
Egy kanadai épület harminchatodik emeletének ablakán kukkolt a gép.
Vágólapra másolva!

Egy Vancouverben élő férfi hétfőn este, helyi idő szerint este fél kilenc körül arra lett figyelmes, hogy 36. emeleten lévő lakásával szemben egy drón kukkol az ablakon keresztül.

"Egy neon drón jelent meg néhány lábnyira a teraszomtól, a kamerája engem figyelt. A jövő hátborzongató" – fogalmazott Conner Galway a Twitteren. A férfi egyébként az esetről videofelvételt is készített, amelyet ugyancsak publikált. A Vancouver Sun című hetilapnak a férfi azt is elmondta, hogy a drón néhány órával később újból megjelent a lakása közelében.

A vancouveri rendőrség szerint idén már 13 panasz érkezett hozzájuk drónokkal kapcsolatban, nyolc esetben hasonló kukkolásra használták a gépeket – írja az Ars Technica.

Így lebegett a drón a toronyház mellett

A toronyház mellett lebegő, távirányítású légi jármű irányítóját kukkolással vagy a személyiségi jogok megsértésével lehetne megvádolni. Kiléte azonban egyelőre ismeretlen. Kanadában egyébként szabadidős célokra teljesen szabadon lehet drónokat használni.

Magyarországon a jelenlegi előírások értelmében minden drónreptetéshez ideiglenes légtérhasználati engedélyt kell kérni, kivéve a nagyon kis hatótávú játék drónokat. A pilóta nélküli gépek használatára várhatóan az idén készül el a specifikus szabályozás.