Mostanáig úgy tűnt, a gyári CD lemezek akár évszázadokig működnek, ám vannak példányok, amelyek már 25 év alatt olvashatatlanná válhatnak.

Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) munkatársa Dohnányi Ernő Op. 11, 4 rapszódiájának CD-felvételét próbálta hallgatni a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban, de az először recsegett, mint egy bakelitlemez, majd le is állt a lejátszás.

Mindenki megbízhatónak hiszi a CD-t

A kompakt diszkek elterjedésekor a kilencvenes években múzeumok, levéltárak és különböző intézmények kezdték erre a megbízhatónak hitt háttértárolóra archiválni anyagaikat. Az Egyesült Államok 1990-ben a teljes ingatlan-nyilvántartását is CD-re digitalizálta. Ekkor úgy hitték, így akár évszázadokig biztonságban tudhatják az adataikat. A Kongresszusi Könyvtárban folytatott kutatások viszont nem erről árulkodnak, egyre nagyobb az aggodalom, hogy a lemezek tönkremennek, az adatok pedig elvesznek.

 

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A CD-k ugyanis folyamatosan roncsolódnak - ezt állapította meg a könyvtár pincéjében végzett kutatás, ahol borhűtőkhöz hasonló berendezésekkel próbálják felgyorsítani a CD-k tönkretételét. A szabályozható mikroklíma segít, hogy pontosabb képet kaphassanak arról, hogy mi lesz a lemezekkel évtizedek múlva. "A relatív páratartalom és a hőmérséklet emelkedésével nő a kémiai reakciók sebessége" - magyarázta a kutatás vezetője, Fenella France. A nem kívánt reakciókban pedig a lemezek átalakulhatnak, olvashatatlanná válhatnak. A kutatók igyekeznek megtalálni, hogy milyen körülmények szükségesek a roncsolódás lassításához.

Nem egyformák a CD-k

Michelle Youket archiválási szakértő szerint a legnagyobb probléma az, hogy a CD lemezeknél nincs bevett standard, nagyon különböznek. Más gyártók más technológiákat használnak, így követhetetlen, hogy melyik meddig bírja. A roncsolódási folyamat egyik válfaja az úgynevezett "CD-rothadás", amikor a lemez külső védőrétege elkorhad, szabadon hagyva az ezüstöt. E nélkül a réteg nélkül az ezüst is roncsolódik, a lemez először hibás, majd olvashatatlan lesz. "Megváltozik a lemez anyagszerkezete, ezért hallani a recsegést" - teszi hozzá Youket.

Ez a fajta roncsolódás kifejezetten egy típusú lemezre volt jellemző, amelyet Blackburnben, Nagy-Britanniában gyártottak 1988 és 1993 között. Youket szerint a standardok hiánya, a változatosság és kiszámíthatatlanság a legnagyobb probléma. Hogy mennyi a CD-k átlagos élettartama? "Nincs átlagos élettartamuk, mivel nincs átlagos CD" - válaszolja.

Teljesen új archiválási módszer kiépítése egyelőre bonyolult és költséges lenne, de van néhány módszer, amely segíthet a lemezek élettartamának kitolásában addig, amíg megérkezik a megmentést jelentő új adattárolási forma. A lemezek valóban évszázadokig is élhetnek, de csak ha kellően figyelünk rájuk. France szerint a legrosszabb, amit tehetünk, az, ha az autóban hagyjuk őket egy forró nyári napon, de az sem segít, ha túl sokszor forognak a lejátszóban - a legtöbbet hallgatott, kedvenc lemezeink fognak a leghamarabb elhalálozni.