Kormányt szereltetnek a Google robotautójába

A Google önműködő miniautója
Vágólapra másolva!
Hiába közlekedik sofőr nélkül, csak így lehet tesztelni a miniautót Kaliforniában.
Vágólapra másolva!

Nem közlekedhet a kaliforniai utakon pedálok és kormány nélkül a Google tesztelés alatt álló önműködő miniautója, ez ugyanis sértené a helyi közlekedési előírásokat - írja a Wall Street Journal.

Muszáj lesz kormányt szerelni bele

Mivel a cég valódi utakon is tesztelni szeretné a robotautóját, végül azt tervezi, hogy kivehető pedálrendszert és kormányt szerel a járműbe. Ezeket csak akkor kell beszerelni az autóba, ha az a kaliforniai közúton közlekedik, a tesztpályákon való tesztelés során a berendezések kiszerelhetők.

A Google önműködő miniautója Forrás: Re/Code



A kivehető kormány és a pedálok lehetőséget biztosítanak az autóban ülőknek, hogy veszélyes helyzetben bármikor beavatkozzanak. Előfordulhat például, hogy az autó szenzorai nem észlelnek valamit, vagy rossz irányba fordítják a járművet, veszélybe sodorva ezzel az utasát.

Száz robotautó indul útnak

A Google mintegy száz robotautót tervez útnak indítani a jövő hónapban, ezek azonban még nem közutakat járják majd, erre valószínűleg még néhány évet várni kell. A tavasszal bemutatott, kétszemélyes robotautók belsejében még a kesztyűtartó sincs, de pohártartókat elhelyeztek a két ülés közé.

A kétüléses, elektromos hajtású miniautók első prototípusai már elkészültek készültek el, amelyeket a Google autógyártókkal és alkatrészbeszállítókkal együttműködve fejleszt. A kocsik vezérlését a tetejükön lévő, 360 fokos lefedettségű szenzor végzi - emellett még a jármű orrán is elhelyeztek érzékelőt - , és legfeljebb negyven kilométer/órás sebességgel tudnak haladni. Az autók szélvédője plexiből készült, elejébe pedig műanyaghab került, és a biztonság kedvéért két különálló vezérlőrendszer is megtalálható bennük

A robotautó egy tesztpályán