A Microsoft végre megmutatja, mivel próbálja kiváltani a balul elsült Windows 8-at.

A Verge értesülései szerint a Microsoft szeptember 30-án fogja megtartani a Windows 8 utódjául szánt operációs rendszerének első hivatalos bemutatóját.

Kiderül, mitől lesz jobb a Windows 8-nál

Ez lesz az első alkalom, hogy a Microsoft hivatalosan beszél a Threshold, vagyis küszön, határérték kódnevet viselő új Windows képességeiről. A Verge szerint a dátum nincs kőbe vésve, mivel a szoftver fejlesztése jelenleg is folyamatban van, és a cég egy olyan verziót akar bemutatni, amely már kellően jól működik.

Az biztos, hogy szeptemberben még nem a végleges, hanem egy korai próbaverzió debütál a szoftverből, amelynek hivatalosan még neve sincs, de gyakorlatilag mindenki  Windows 9-ként hivatkozik rá.

A Cortana digitális asszisztens jelenleg a Windows Phone része, magyarul azonban még nem tudForrás: AFP/Justin Sullivan

Pár dolgot megváltoztatnak

A korábban kiszivárgott információk szerint a Windows 9-et egyszerűbb lesz használni érintőképernyő nélküli, hagyományos számítógépeken is. Ennek részeként kikerül belőle a képernyő jobb oldalán megjelenő Charms menü. A kezelőfelület egyéb részeit is megváltoztatják.

Azt még nem tudni, hogy a tesztverzióban is elérhető lesz-e, de az új Windowsba már bekerül a Cortana nevű beszédfelismerő technológia is. A Verge úgy tudja, hogy a közelgő sajtóbemutatón a Microsoft a Windows 9 legfontosabb újdonságait fogja bemutatni, ezt követően pedig elérhetővé tesz egy olyan tesztverziót a szoftverből, amelyet elsősorban fejlesztőknek, és fanatikus Windows-buherálóknak ajánlanak kipróbálásra.  Az előző két Windowsból is készültek ilyen verziók, amelyeket általában a végleges verzió megjelenéséig lehet ingyenesen használni.