Egy órási kütyü a legújabb tengerjáró

Quantum of the Seas tengerjáró
Vágólapra másolva!
A három hónap múlva elkészülő hajónak külön műholdakról adnak szupergyors internetet. És telepakolják mindenféle digitális kütyüvel.
Vágólapra másolva!

A Quantum of the Seas hajó a hivatalos honlapján lévő számláló szerint november második felére készül el. A Royal Caribbean hajózási társaság legújabb luxushajója különösen nagy méreteivel tűnik ki a tömegből: összesen tizennyolc szinten fogadja majd az akár 4180 főnyi utast, amely egyszerre legfeljebb fedélzetére szállhat.

Ilyen szuper internet még nem volt tengerjárón

A tengerjáró azonban nem csak méretei miatt érdekes: olyan technológiai újításokat is alkalmaznak rajta, amelyet korábban még sehol. A hajó fedélzetén tartózkodók számára az O2b Networks cég mostanában induló szolgáltatása keretében szupergyors internetet biztosítanak, amely egy célzott adatsugárként érkezik a hajó körzetébe, és földi bázisállomásokon keresztül biztosítja a világháló elérését.

Nézze meg, mit tud majd a hajó (ez egy promóciós animáció)

Ennek a széles sávú műholdas rendszernek 84 gigabit/másodperc a teljes adatátviteli kapacitása, és fejlesztői szerint ugyanolyan nagy sebességgel lehet vele internetezni, mintha egy szárazföldi optikai szálra csatlakozna a hajó.

A Quantum of the Seas kilátókapszulája Forrás: Royal Caribbean Cruises Ltd.



Az az ismertetőből egyelőre nem derül ki, hogy pontosan mekkora sávszélességet allokálnak az utasok számára a műholdak teljes kapacitásából, de az építők utaltak rá, hogy többet, mint amennyit jelenleg az összes utasszállító tengerjáró használ: akár az óceán közepén is lehet YouTube-ot nézni, vagy Skype-olni segítségével, míg a külön Xbox-teremben online is lehet játszani, mivel a célzott műholdas kapcsolat késleltetése is alacsony.

Szoba óceánra néző LCD-vel

A Quantum of the Sea utasai RFID-lapkát tartalmazó karpereccel tudnak belépni szobáikba, és azzal tudnak fizetni is a fedélzeten. Technológia segítségével feldobják az olcsóbb kabinokat is: az ablaktalan belső kabinokban megszállók térérzékelését virtuális erkélyekkel verik át: a falba épített, kétméteres LCD-képernyőkön a hajó oldalára szerelt kamerák nagyfelbontású képét és hangját közvetítik a szobába.

Az óriásképernyővé alakuló panorámaablak Forrás: Royal Caribbean Cruises Ltd.



Hasonló megoldást már a Navigator of the Seas hajón is alkalmazott a cég, amely kiemelte, hogy külön USB-töltőkkel is felszerelik a kabinokat a kütyütulajdonosoknak kedvezve.

Mindenhol gépek szórakoztatnak

A hajó Bionikus bárjában robotok veszik fel a rendelést, és keverik a koktélokat, míg a Two 70 névre keresztelt, több szintes bár panorámaablakai éjjelente óriásképernyővé alakulnak át. Ezekre tájképeket, látványos animációkat lehet kivetíteni tizennyolc darab projektor segítségével.

Az élethűségről pedig a hatalmas felbontás gondoskodik, a vetített kép ugyanis háromszor nagyobb a legjobb magyar moziban is használt 4K felbontásnál. A színpadi műsorokat hat darab, robotkarok által mozgatott, forgatható óriásképernyő tudja feldobni.

Így fog kinézni a Quantum of the Seas Forrás: Royal Caribbean



A fedélzeten emellett még egy daruhoz hasonlító szerkezetre szerelt üvegkapszula is megtalálható, amely kilátóként funkcionál. Egyszerre tizennégy embert képes felemelni több mint 90 méter magasra, nem csak a hajó, de akár a víz fölé is. Ezen kívül dodzsempálya, vizet keringető szörfszimulátor, illetve a használókat légárammal lebegtető ejtőernyő-szimulátor is helyet kap a kosárlabda-, és görkorcsolyapálya mellett.
A hajó első útja novemberi vízre szállását követően New Yorkból egyenesen Sanghajba vezet majd.