Ellopta a Google prédáját az Amazon

Twitch
Vágólapra másolva!
 Nem a keresőcég, hanem az online áruház veszi meg a Twitchet. De mi az, és mire való?
Vágólapra másolva!

Bár a nyár eleji pletykák arról szóltak, hogy a Google vásárolja meg, most már hivatalos, hogy az Amazon birtokába került a Twitch.tv-t. Ez az oldal leginkább egy olyan YouTube-ra hasonlít, amin élő műsorokat sugároznak, méghozzá videojátékokról, sok esetben a sportközvetítésekhez hasonló formában.

Nem sajnálták a pénzt

Az Amazon nem kevés pénzt, 970 millió dollárt, vagyis 230 milliárd forintnak megfelelő összeget fizet a csupán három éve indított oldalért, amelyet havonta mintegy 55 millió látogató keres fel.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója úgy látja, hogy a videojátékok internetes közvetítése egy globálisan egyre nagyobb népszerűségnek örvendő jelenség. A Twitchen egymillió játékos eddig összesen egymilliárd percnyi játékát osztotta meg a nagyvilággal. Az oldalon az élő műsor mellett archívum is visszanézhető.

Bár a játékok végigjátszása, vagy más játékosokkal való mérkőzés közvetítése nem csak a Twitchen lehetséges, Bezos szerint ez a platform jelenleg a legnépszerűbb, és a legjobb a játékosok számára. A Twitch nézőinek száma ma már a legnagyobb amerikai tévécsatornákkal összemérhető: beelőzi az MTV-t, csaknem eléri a Comedy Centralt, és óránként csak néhány százezerrel marad el a CNN-től - emeli ki a New York Times. A csatornákon a játékosok egymással is chatelhetnek, és előfizethető tartalmak is elérhetők.

Twitch Forrás: Origo

A videojáték lesz a jövő focivébéje?

A Twitchen játékok végigjátszását is lehet követni, de sokszor profi gamerek csarnokokban zajló élő mérkőzéseit is ezen közvetítik. Míg korábban a videojátékokat elsősorban játszották, nem nézték, ma már a profi szinten művelt játék nézőként is vonzza a felhasználókat.

Nem véletlen, hogy ebben üzletet lát az Amazon is: a hagyományos sportoknál sokkal változatosabb tartalmat kínálhatnak a videojátékok, hiszen mindegyik programban mást kell csinálni: az egyik autóversenyes, a másik harctéri csatározás, a harmadik pedig például űrben játszódó stratégia. Egy játékban pedig olyan dolgok is megtörténhetnek, amelyek a valóságban nem, ami izgalmasabb lehet a nézők számára. A legújabb játékgépekbe, a Playstation 4-be és az Xbox One-ba alapból beépítették a Twitchen való közvetítés lehetőségét.

A Twitch alapítóinak nyílt levele szerint a felvásárlás egyelőre nem érinti a cég működését: ugyanabban az irodában, azonos alkalmazottakkal, független vállalkozásként fognak működni az Amazon berkein belül. Az internetes óriáscég ráadásul globális szerverpark-hálózattal rendelkezik, amely ideális a nagy sávszélességet igénylő videós közvetítésekhez - bár ezt az infrastruktúrát a Twitch a korábbi vásárlójaként felmerült Googletól is megkaphatta volna.