Fényre változik a kifejlesztett mesterséges bőr

mesterséges bőr pigment pixel termokróm
Az anyag rugalmas, teljesen rátapad viselőjére
Vágólapra másolva!
A katonák jövőbeli álcája lehet, ahogy a hordható okoseszközök alapja is az a mesterséges bőr, amely rátapad viselőjére, és fény szerint változtatja színét.
Vágólapra másolva!

A Houston egyetem által fejlesztett mesterséges bőr képes automatikusan érzékelni az őt körülvevő környezetet, és beleolvadni abba egy szempillantás alatt. Ha a kutatók véglegesítik a prototípust, az hasznos lehet a hadsereg számára, de akár a hordható kütyük gyártásánál is.

A természet ihlette ezt a speciális álcaruhát: a tenger kaméleonjának is nevezett tintahal ugyanis képes másodpercek leforgása alatt változtatni bőrének színét, áttetszőségét, illetve fényvisszaverő-képességét. Bőre szinte villog, a gyorsan változó minta szolgálhatja a ragadozók előli álcát, ugyanakkor kommunikációs és udvarlási forma is lehet.

A színváltoztató funkció a tintahalaknál piros, sárga, barna és fekete pigment sejtek által lehetséges. A speciális sejteket a hal az izmok összehúzásával irányítja.

Az anyag rugalmas, teljesen rátapad viselőjére Forrás: Houston University

A Houston egyetem professzorainak most épp ezt az egyedülálló jelenséget sikerült reprodukálniuk laboratóriumi körülmények között. A mesterséges "bőr" egy rugalmas, apró pontokból álló ruha, amely környezete szerint változtatja kinézetét, s mindezt emberi beavatkozás nélkül.

A "bőr" 16x16 pixeles rácsokból áll, mindegyik fel van szerelve vezérlővel, fényérzékelőkkel, apró fényszórókkal és olyan színváltó anyaggal, amely nagyon hasonló a tintahal pigmentjeihez.

A korábbi rendszerekkel ellentétben itt minden egyes képpont külön változtatja a színét a környezet alapján, kézi vezérlés nélkül. Ha a szenzor ugyanis azt érzékeli, hogy egy pixelnek színt kell váltania, a fényérzékelő jelet küld az adott diódának, amely el kezd felmelegedni. A termokróm (hő hatására színváltó) pixel pedig a megfelelő színre vált át.

A képpontok egyesével külön változtatják színüket Forrás: Houston University

A prototípus egyelőre csak fekete-fehér, de a tudósok dolgoznak már egy teljes színspektrumot felölelő változaton is. A cél, hogy egy alkalmazkodó, rugalmas anyagot hozzanak létre, amely a szilárd tárgyakat teljesen körbeveszi, s automatikusan rejti el viselőjét.

A katonai álcázás terén nagy áttötést jelentene ez a speciális ruha, ahogy a hordható okoseszközök, intelligens ruha és más technikai termékek piacát is megváltoztatná.