Életet menthet a nyolcrotoros drón

drón szállítás google
A Google nyolcrotoros drónja szállítaná a csomagokat
Vágólapra másolva!
A Google már két éve dolgozik azon, hogy tesztelje a pilótanélküli repülőgépekkel való szállítást. Eredetileg életmentésre akarták használni.
Vágólapra másolva!

Nem az Amazon az egyetlen cég, amely a pilótanélküli repülőgépekkel való szállítás lehetőségeit vizsgálja. A Google megerősítette, hogy egy titkos projekt keretében 2011 vége óta a drónokkal való szállítást teszteli. A Project Wing mára elérkezett az utolsó simításokhoz. Augusztusban a gép prototípusát tesztelték Ausztráliában: több mint 30 sikeres kísérletet hajtva végre a Warvick és Brisbane közti 160 kilométeres távon.

A prototípus egy nyolcrotoros drón, amely a helikopterekhez hasonlóan képes függőlegesen a levegőbe emelkedni. A csomagokat egy horgászzsinór segítségével engedi le, mintegy 30 méteres magasságból. Amint az földet ér, egy terhelés-érzékelő szenzor, az úgynevezett tojás leválasztja a csomagot a zsinórról, amly aztán visszahúzódik a drón belsejébe. A Google azért ezen kocepció mellett döntött, mert a rotorok könnyen megsérthetik az embert, amikor átveszi a szállítmányt.

A Google nyolcrotoros drónja szállítaná a csomagokat Forrás: Google

Csak Magyarországon évente 20-25 ezer ember hal meg szívleállásban. A Project Winget eredetileg azért hozták létre, hogy a szívrohamoknál használt életmentő eszközt, defibrillátort szállítson a rászorulóknak. Azonban a kaliforniai cég hamar rájött, hogy a drónokat a vásárlás megkönnyítésére is hasznosíthatná.

Az Amazon, az eBay és a Walmart is ilyen projekten dolgozik: még a rendelés napján megérkezhetne a termék, ha drónokkal küldenék azt ki. Az Amazon tavaly decemberben meghirdette 60 perces drónszállítási projektjét, a legtöbben mégis megkérdőjelezték, képesek lesznek-e egy óra alatt kiszállítani minden rendelt árut.

Több mint harmincszor tette meg a Warvick-Brisbane útvonalat Forrás: Google

Bár két éves munka van mögött, a Google projektje is még gyerekcipőben jár: jövője pedig nagyban függ az amerikai légügyi hivatal (FAA) döntésétől is. A hatóságok dolgoznak azon, hogy 2015-től hivatalosan is engedélyezzék a drónok kereskedelmi felhasználását az Egyesült Államokban. A kézülő iránymutatás szerint a pilótanélküli gépek nem repülhetnének 122 méter fölé, és legalább nyolc kilométerre el kell kerülniük minden repülőteret.