Álmai házát nyomtatta ki magának

beton kastély 3D
Álmai házát készíthette el Andrej Rudenko
Vágólapra másolva!
Álma vált valóra, amikor a kertben kiállíthatta a saját maga által tervezett nyomtatóval készült kastélyt Andrey Rudenko. Nem ő az egyetlen építész, aki egy nyomtatott ház koncepcióján dolgozik.
Vágólapra másolva!

A 3D-nyomtatás továbbra is gyerekcipőben jár, főleg ha az építőiparban való felhasználásáról beszélünk. A minnesotai Andrey Rudenko azonban nem ismert lehetetlent, és megtervezte a saját nyomtatóját, amely aztán kinyomtatta neki álmai házát.

A rétegekből álló kastély ugyan csak a gyerekek játszótere lesz, ahogy a szomszédok is csodájára járnak a minnesotai kertben található, 10-szer 15 méteres alapon nyugvó háznak. Rudenko úgy gondolja, a játszóház jó alapot nyújtott ahhoz, hogy a különböző anyagokkal kísérletezzen, és nagyobb rálátása legyen, hogy kezdjen hozzá egy kétemeletes épület kinyomtatásához.

Álmai házát készíthette el Andrey Rudenko Forrás: totalkustom.com

"A feladat bonyolultabb volt, mint gondoltam: a tökéletes betonkeverék megtalálása, a nyomtató finomhangolása sok időt vett el. Végül azonban sikerült megtalálnom a megfelelő beállításokat, s így lettek 10 milliméter magas és 30 milliméter széles rétegek, melyek képesek voltak egymásra épülni" - mondta.

Tíz milliméter magas rétegekből épült fel a kastély Forrás: totalkustom.com

Rudenkónak egyszerre van mérnöki és építészi végzettsége is. A kastély megszületését egyéves munka előzte meg. Következő célja egy kétemeletes otthon létrehozása, majd egy olyan energiatudatos, megújuló energiát használó épület megtervezése, amely elsősorban geotermikus energiát használna fel hűtésre-fűtésre.

Több darabból állította össze a végleges kastélyt Forrás: totalkustom.com

"Nem célom, hogy 24 óra alatt elkészülő, olcsó házakat hozzak létre. Mint építész tudom, inkább tartson tovább egy épület megtervezése és felépítése, de legyen tartósabb, energiatudatosabb" - nyilatkozta a 3dprint.com szaklapnak kínai versenytársaira utalva.

A saját tervezésű nyomtató hozta létre az egymásra épülő rétegeket Forrás: totalkustom.com

Nem Rudenko ugyanis az egyetlen, aki 3D-nyomtatással épülő ház megtervezésén dolgozik: New Yorkban és Amszterdamban is készülnek rétegekből álló épületek. A legismertebb példa a Guardianben is bemutatott kínai építési vállalat, amely az építési hulladék és a felhasznált beton minimálisra csökkentése mellett kíván maximum 5 ezer dollárba kerülő, tömeggyártott házakat előállítani. A koncepció hasonló, mint Rudenkóé, azonban a minőség helyett a mennyiséget tartják szem előtt: a technikával egy nap alatt tíz házat is le lehetne gyártani.