Már bárki rendelhet Google-szemüveget

google glass, szemüveg, okosszemüveg, android
Vágólapra másolva!
Ez még nem a végleges kiadás, pedig kiforratlan változatban is egy vagyonba kerül a Glass.
Vágólapra másolva!

A Google Play webboltjában 1500 dollárért, vagyis nagyjából 365 ezer forintnak megfelelő összegért tette elérhetővé a vállalat az okosszemüveget. Ez azonban csak bizonyos országokból, többek közt az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból érhető el, ahol a Google a terméket már elérhetővé tette, a magyar felhasználókat hibaüzenet fogadja a szemüveg oldala helyén.

A szemüvegből korábban csak a tesztre jelentkező felhasználók vásárolhattak meghívásos alapon, bár a Google időnként rövid időre mindenki számára megnyitotta a vásárlás lehetőségét. Mostantól a termék szabadon elérhető a webshopban.

Nem végleges, nem kiforrott

Nem nagyon érdemes bánkódni emiatt, hiszen a Google Glass Explorer Editionnek nevezett, jelenleg elérhető változata tulajdonképpen egy tesztverzió, nem végleges termék. Akkumulátoros üzemideje nem ér el egy teljes napot sem.

A Google Glass egy dioptriás szemüvegen. Bármilyen keretre nem rakható! Forrás: Google



A mostani bevezetéssel párhuzamosan a cég már olyan változatot is árul a szemüvegből, amelyet - a szintén nála megvásárolandó - dioptriás lencsék fogadására alkalmas keretekre lehet felszerelni. Kapható napszemüveg is olyan változatban, amely kompatibilis a szem elé helyezett miniképernyővel.

Ez a műanyag házban lévő, téglatest formájú üveg, amelynek belsejében egy félig áteresztő tükör található átlósan: a kijelző képét erre vetíti rá a szemüveg. A Glass viselője jobb szemével ebbe tud belenézni, hogy lássa a rajta megjelenő információkat. A kütyü tudása még mindig jelentősen elmarad a Terminátor-filmekben látott effektusokétól, korlátairól korábbi cikkünkben részletesen is olvashat.

Már Glass-detektort is vehet

Nem mindenki tekint örömmel a szemüvegre: világszerte sok szórakozóhelyen arra kérik a Glasst viselőket, hogy ne viseljék azt, mivel a szemüveggel észrevétlenül lehet felvételeket készíteni másokról. Egy német

A Wired beszámolója szerint egy német digitális művész, Julian Oliver egy olyan szoftvert is készített, amely wifihálózatok forgalmát elemezve képes felismerni, ha valaki Google Glass-t használ.

Cyborg Unplug Forrás: Origo

Oliver üzleti lehetőséget is látott ebben, hamarosan egy Cyborg Unplug nevű kütyüt dob piacra. Ez egy fali konnektorról működő szerkezet, amely a wififorgalmat figyeli, és ha Google Glass, megfigyelőkamera vagy drón tevékenységét észleli, fény-, vagy hangjeleket ad. Ez persze csak akkor lehetséges, ha ezek a berendezések egyáltalán a helyi wifihálózatot, és nem mobilhálózatot használják az internet elérésére.