Végre eltűnik a ventilátor a laptopokból

Intel Core M
Vágólapra másolva!
Az Intel új processzorával a noteszgépek olyanok lesznek, mint a tabletek. Csak gyorsabbak.
Vágólapra másolva!

Bár egyre vékonyabb kivitelben váltak elérhetővé, a notebookok nem sokban változtak az elmúlt években, az Intel legújabb processzora, a Core M viszont végre komoly változásokat hozhat.

Idén karácsonyra lehet már szuper laptopja

Már idén karácsonyra megvásárolhatók lesznek az első, már az új processzorral szerelt noteszgépek – ígéri az Intel. Milyen újdonságot nyújtanak majd ezek? A leglényegesebb, hogy a lapka hűtése nem igényel majd ventilátoros hűtést, a mozgó alkatrész elhagyásával pedig teljes csendben működhetnek a noteszgépek. Ez annak köszönhető, hogy az új lapka hatvan százalékkal kevesebb hőenergiát termel elődjénél.

A ventilátor elhagyása a készülék méreteinek csökkentését is lehetővé teszi: a Core M lapkával szerelt notebookok méretei közelebb állnak majd a táblagépekéhez, mint a laptopokéhoz, ugyanakkor számítási teljesítménye a számítógépekével lesz azonos. Kilenc milliméteres vastagság mellett.

Az új lapka belső felépítése Forrás: Intel

Az új lapka takarékosabb működésének köszönhetően az akkumulátoros üzemidő is jelentősen megnő, a Core M lapka áramfogyasztása ugyanis csak 4,5 watt. Egy néhány éves laptophoz képest az akkumulátoros üzemidő a duplájára nőhet: ez az Intel szerint több mint nyolcórás üzemet jelent folyamatos videolejátszás esetén.

Vonzó lehet a hibrid notebook

Az Intel bejelentése szerint az Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo és Toshiba cégek is piacra dobnak hibrid laptop-tablet gépeket karácsonyra, az első készülékek már októbertől elérhetők lesznek.

Ezek már tisztességes hibridek lesznek, normális teljesítménnyel, a korábbi, Intel Atom lapkával szerelt modellek többsége ugyanis nem volt túl meggyőző a processzor kis teljesítménye miatt. Az egyik első Core M-mel szerelt gép az Asus 13 colos Transformer Book T300FA hibrid gépe lesz, amelynek billentyűzete levehető. Ez a gép kétszázezer forint körüli összegért lesz elérhető, ami egy jobban felszerelt iPad Air árának felel meg.

Az Intel Core M processzor Forrás: Intel

Mivel az új laptopokat merevlemez helyett már SSD-meghajtóval szerelik fel, a Core M-es modellekben már nem lesz semmilyen mozgó alkatrész. Ez csökkenti a meghibásodások lehetőségét, bár egyúttal azzal is jár, hogy nem lehet többé házilag javítani a laptopokat.