A legmenőbb jármű, amivel munkába járhat

Urban Glider
Vágólapra másolva!
Az egykerekű Urban Glidernek még egy tereptúra sem kottyan meg. Már előrendelhető.
Vágólapra másolva!

Utál reggelente a buszon tülekedni, de izzadni sem akar a biciklin ülve? Az Urban Glider nevű, egykerekű minirobogóval bárhova kényelmesen eljuthat. A hamarosan debütáló járműről az Inhabitat blog számolt be.

33 kilométer egyetlen töltéssel

Az elektromos hajtású kompakt jármű használata igényel némi gyakorlást, mivel nincsenek rajta pedálok, a gyorsulást és lassítást az utas azzal tudja szabályozni, hogy előre vagy hátra dől. Mivel az Urban Glidernek csak egyetlen, 40 centiméteres átlójú kereke van, kormányozni sem a szokványos módon lehet, hanem a megfelelő irányba dőlve. Az egyensúlyozást egyébként a robogóba épített stabilizációs rendszer is segíti az egykerekű biciklire hasonló, de villanymotorral hajtott járművön.

Így lehet száguldani az Urban Gliderrel Forrás: urbangliders.com

A járműben lévő 1500 wattos motor végsebessége közel 21 kilométer/óra, egy feltöltéssel pedig közel 34 kilométeres távot tud megtenni, ami nagyjából ötórányi használatnak felel meg. Tömege mindössze tíz kilogramm, így nem jár túl nagy erőfeszítéssel az sem, ha mondjuk fel kell vinni a lépcsőn (a tetején van egy fogója is), tárolni pedig akár egy íróasztal alatt is lehet.

Letérhet az aszfaltról

Fejlesztői terepen is alaposan meghajtják a Glidert:az általuk készített videón egy erdőben még ugratnak is vele, és a gördeszkatrükkökhöz hasonló mutatványokat adnak elő vele.

Így lehet vele fékezni Forrás: urbangliders.com

Bár az Urban Glider gyártásához szükséges tőkét a fejlesztők a Kickstarter közösségi finanszírozó portálon akarták összegyűjteni, ott néhány hete felfüggesztették a projektjüket – a fórumbejegyzések szerint szabadalmakkal kapcsolatos vitás kérdések miatt. Ettől függetlenül az Urban Glider honlapján továbbra is előrendelhető a készülék nettó ezer dolláros áron, New Yorkban való átvétel esetén. A Glider végleges bolti ára nettó 1200 dollár, vagyis 294 ezer forint lesz, ennyibe kerül most a nemzetközi házhoz szállítással együtt is a jármű.