Nagy csalódás a szuperbillentyűzet

logitech k480 billentyűzet
Otthoni, asztallapon való használatra találták ki a Logitech új billentyűzetét
Vágólapra másolva!
Hiába lehet vele PC-n, tableten és mobilon is gépelni, nem elég kényelmes használni. Kipróbáltuk a Logitech vadonatúj billentyűzetét.
Vágólapra másolva!

A mobilkészülékek térhódításának köszönhetően egyre többféle eszközünk van otthon: asztali számítógép, laptop, táblagép, okostelefonok. A Logitech a készülékek közti gyors váltást szerette volna megoldani legújabb billentyűzetével. Az ötlet maga mindenképp remek. A K480 egy olyan billentyűzet, amellyel egyszerre - pontosabban egy kapcsolóval váltogatva - lehet gépelni három eszközön, Bluetooth-kapcsolaton keresztül.

Nagy erővel kell nyomkodni

Ahogy kivesszük a csomagolásból, már érződik, hogy az eszköz masszív darab, nem hurcolásra termett. Súlya 820 gramm, vagyis önmagában nehezebb egy táblagépnél, de nem is a táskánkba szánják, hanem otthoni használatra. Kivitele van annyira zömök, hogy stabilan maradjon akár az asztallapon, akár ölünkben tartva.

Otthoni, asztallapon való használatra találták ki a Logitech új billentyűzetét Forrás: Origo

Fehér-szürke, illetve fekete-sárga kivitelben lesz kapható. Az elegáns külső azonban elég silány minőségű anyaghasználatot takar: a billentyűk olcsó, könnyű műanyagből készültek. Gépelni rajta olyan, mint egy mechanikus írógépen, amelyet dühösen, "papírszaggató" erővel kellett ütni, s akkor is olyan érzése volt az embernek, hogy nem hagyott nyomot.

Egy csúszka jól jött volna

A következő csalódás a K480 felső részén elhelyezett gumírozott mélyedésnél ér, amikor a tokkal felszerelt okostelefont, vagy tabletet próbáljuk betuszkolni a csupán 11 milliméter vastag résbe. Tény, hogy tok és kiegészítők nélkül ez a vastagság a optimális a mobilkészülékek elhelyezésére, mivel így az asztallapon a kijelző megfelelő magasságba és dőlésszögbe kerül. Viszont ha ölbe vesszük a kütyüt, a behelyezett telefon vagy tablet kijelzője pont rossz szögben áll, nem látható jól a képernyője. Egy csúszka, amellyel az eszközöket tartó rés vastagságát és dőlésszögét lehet állítani nagyon hiányzik a készülékről.

Tok és kiegészítő nélkül épp elférnek a mélyedésben a mobileszközök Forrás: Origo

A mélyedés 26 centiméter széles: akár egy 10 colos tablet is elfektethető benne, vagy állítva egy okostelefon és egy táblagép egymás mellett, egészen 2,5 kilogramm tömegig.

Két évig bírja elemekkel

A minimálcsomagolás a rövid leírás mellett magát a billentyűzetet és két elemet rejt, se egy USB-kábel, vagy újratölthető akkumulátor. Pozitívum, hogy a Logitech billentyűzet mindössze két AAA méretű ceruzaelemmel működik, a gyártó állítja, aktív irodai használat mellett is két évig bírja velük a K480.

Érdekes módon a ki-bekapcsoló gombot a billentyűzet alján helyezték el, eléréséhez fel kell emelni az asztallapról a billentyűzetet. Viszont több napos tesztelés alatt egyszer sem fordult elő semmilyen leállás, vagy akadás.

Túlzsúfolták a billentyűzetet

Windowsos számítógépen, Macen, sőt akár Chrome OS-t futtató gépen is lehet gépelni a billentyűzettel, ha a PC támogatja a párosításhoz szükséges Blueetooth-szabványt. A mobilkészülékek esetén egyedül a Windows Phone hiányzik a támogatott platformok listájáról.

Az eszközök közötti váltásra egy tekerő szolgál, mellyel válthatunk, hogy épp melyik készüléken szeretnénk gépelni. A valóságban azonban nem ilyen egyszerű a történet. A párosítás a legegyszerűbben iPhone-on és iPaden oldható meg, elég bekapcsolni a Bluetootht, és egy gyors eszközkeresés után kód nélkül csatlakoztatható a billentyűzet.

A szép külső egy robosztus, igénytelen érzetet keltő szerkezetet takar Forrás: Origo

A gépelés az angol billentyűzet és a különböző platformok miatt funkciógombokkal telezsúfolt billentyűtár miatt kevésbé egyszerű. Keresgélni kell a magyar karaktereket, ahogy az írásjelek sem a megadott helyen vannak. Egy cikk megírása még egy átmatricázás után is rettentő nagy időkiesést jelent.

Hol az a fránya nulla?

Az üzenetet elküldeni a start+Enter billentyűkombinációval lehetett. Viszont ha át- majd visszaváltottunk az iOS-t futtatú készülékre, az minden további nélkül észlelte a változást, és a kurzor ismét villogni kezdett a megfelelő helyen.

Az iPhone és az iPad esetében a legnagyobb kihívást a nulla megtalálása jelentette, végül az Fn módosítóbillentyű és felette található, eredetileg perjel kombinációjával lehetett előhívni. Ha az embernek a képernyőzáró kódjában nulla is található, eltölt vele egy kevés időt, hogy megtalálja.

Androiddal nehézkes a használat

Az androidos eszközökkel való használat ennél is problémásabb volt. A párosítást végül a Logitech billentyűzetekhez készült appal lehetett megoldani, amely végigvezérel minket a megfelelő beállításokon. Az alkalmazás letöltése után a bluetoothos eszközkeresésnél végre megjelent a K480 is, egy kód megadása után sikerült is a csatlakoztatás. Az app ezután a beviteli eszközök menübe navigált minket, hogy tegyük alapértelmezetté a Logitech billentyűzetét.

Ha ölbe vesszük, vagy nem az asztalnál ülve használjuk, nem megfelelő a dőlésszög Forrás: Origo

A gépelés itt is nezéskez volt a karakterek keresgélése miatt, az üzenet elküldése pedig - legyen az egy csetelő program, vagy sima SMS-küldés - sem az Enterrel, sem más billentyűkombinációval nem sikerült. Vagy az okostelefon képernyőjére bökve, vagy a tab segítségével a küldés gombra navigálva és Entert ütve lehetett eljuttatni a címzetthez levelünket.

Hiába lett alapértelmezett billentyűzet a Logitech, ha a tekerővel más eszközre váltottunk, majd vissza, az androidos készülék egy felugró ablakban újra- és újra rákérdezett, hogy melyik beviteli eszközt kívánjuk használni, s így az utoljára használt alkalmazás is háttérbe került. Kénytelen volt az ember manuálisan elhelyezni a kurzort a megfelelő helyre gépelés előtt.

Szeptembertől ön is megveheti

Ha meg akartuk cserélni, hogy melyik eszközt rendelje a 1-es, 2-es és 3-as helyre a K480, az sem volt egyszerű feladat. Míg az iOS-es mobileszközök tiltakozás nélkül csatlakoztak az új kirendelt helyre, az androidos gépeknél meg kellett szüntetni a párosítást, s előlről kezdeni a csatlakozási folyamatot az app segítségével.

Összességében az ötven eurós, átszámítva mintegy 15 ezer forintos ár nem sok egy ilyen billentyűzetért, főleg, ha az ember nem magyar és iOS-es készülékkel vette körbe magát. A kütyü a tervek szerint még a hónapban boltokba kerül, de ebből a modellből egyelőre nem érhető el magyar kiosztású változat, ez komoly negatívumot.