Megszabadítják a PC-t az idegesítő kábelektől

Vezeték nélküli töltés
A Nexus 5 és töltője
Vágólapra másolva!
A zúgó ventilátor után a gépből kígyózó kábelrengetegtől is búcsúzhatunk. Újít az Intel.
Vágólapra másolva!

Az Intel nemrég bemutatott Core M lapkája a zúgó ventilátorokat tünteti el már az idén megérkező laptopokból. Jövőre azonban már olyan készülékeket dob piacra a cég, amelyek tulajdonosai örökre búcsút mondhatnak a drótoknak.

Fejlesztői fórumán az Intel egy olyan számítógép prototípusát mutatta be, amely már teljességgel nélkülözi a drótokat, minden eszközzel vezeték nélkül kommunikál, és még töltését is vezeték nélküli megoldással lehet elvégezni.

A monitorhoz sem kell drót

Az Intel elképzelései szerint a PC-inket többé nem kábelekkel kapcsolódnak majd a monitorokhoz sem, hanem a WiGig (Wireless Gigabit) nevű vezeték nélküli megoldással. Ez a jelenlegi legfejlettebb, otthoni használatra szánt wifinél is tízszer gyorsabb adatkapcsolatot biztosít. Míg a manapság használatos, hagyományos wifi nem átviteli sebességének nagyságáról ismert, a WiGiggel egy full-HD-s filmet is át lehet küldeni néhány másodperc alatt vezeték nélkül, így a monitor képének folyamatos továbbításával is megbirkózik a technológia.

A chipgyártó tervei szerint már a jövő év első felétől beépíti a WiGiget a laptopjaihoz árult dokkolóegységekbe és a számítógépekbe is. Billentyűzetből és egérből már évek óta kaphatók vezeték nélküli kivitelűek.

Töltés mágneses rezonanciával

Míg a mai okostelefonok többsége indukciós töltési megoldást használ a vezeték nélküli töltéshez, az Intel azonban a Rezence nevű iparági szövetség megoldását választotta, amely mágneses rezonanciát használ a töltéshez. Ez a megoldás lehetővé teszi az energia továbbítását nagyobb távolságra is, míg az indukciós töltőknél a készüléket viszonylag pontosan kell a töltőre helyezni.

A Nexus 5 okostelefon még indukciós töltőt használ Forrás: Google



Ha a vezeték nélküli töltési megoldás elterjed, a jövőben nem kell nagy töltőadaptereket hurcolni a laptop mellett a táskában. Az Intel a Rezence technológiáját az okostelefonokban és táblagépekben is el akarja terjeszteni. A vezeték nélküli töltési megoldás azonban csak a jövő év végére lesz elérhető - írja a PC World.