Végre térkép is mutatja, hol késik a villamos

Így mutatja a járművek mozgását a BKK FUTÁR
Vágólapra másolva!
Tesztelhető a BKK online utastájékoztatója: a térkép megmutatja, hol járnak éppen a buszok és villamosok.
Vágólapra másolva!

A futar.bkk.hu címen - még próbaüzemben -, de elérhetővé váltak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új utastájékoztató rendszere, a Futár.

Mutatja, hol vannak a járművek

Az oldalt megnyitva tömegközlekedéssel is lehet útvonalakat tervezni, ez azonban eddig is lehetséges volt a Google Térképével - bár a Futár valós idejű adatokat használ a tervezéshez, így elvileg optimálisabb útvonalakat generál a Google szolgáltatásánál - derül ki a BKK közleményéből.

Ennél látványosabb újítás, hogy a rendszer valós időben megmutatja, hogy a BKK járművei épp hol tartózkodnak.

Így mutatja a járművek mozgását a BKK FUTÁR Forrás: Origo


A járművek nagyjából félpercenként küldenek adatot a pozíciójukról, ezért a pillanatnyi helyzetükhöz képest néhány másodperces különbséggel számolni kell. Torlódás, terelés esetén ikonjaik mellett egy felkiáltójel jelenik meg. Mivel a metrók és a hévek nem képezik a Futár-rendszer részét – zárt pályájuk okán - a tervezett menetrendjük alapján szimulálja az utazástervező.

Telefonról is elérhető

A Futár honlapját okostelefonról is el lehet érni: bár próbánk során a felület kissé túlzsúfolt a mobilképernyőkön, a járműkövetés ezeken is elérhető volt.

A térképen kiválasztható, hogy a járműveket a MapQuest, a Google vagy az OpenStreetMap térképadatbázisával szeretnénk használni - ezek eltérő térképi információkat és felületeket kínálnak. A térképen külön listázni lehet a járműveket és a járatok megállóit, amelyeknél a következő jármű érkezésének ideje is leolvasható.

A BKK tájékoztatása szerint hamarosan külön applikációként is elérhető lesz a járműkövetés
iOS, Android és Windows Phone platformokra. Az appokban vélhetően a kényelmi problémákat is megoldják.