Az Apple Watch tudni fogja, ha levesszük

Apple Watch
CUPERTINO, CA - SEPTEMBER 09: Apple CEO Tim Cook speaks about the new Apple Watch during an Apple special event at the Flint Center for the Performing Arts on September 9, 2014 in Cupertino, California. Apple unveiled the Apple Watch wearable tech and two new iPhones, the iPhone 6 and iPhone 6 Plus. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az alján lévő szenzorok segítségével az okosóra érzékelni fogja ha lecsatolják a csuklóról. Ilyenkor PIN-kódot kér.
Vágólapra másolva!

Fontos részletek derültek ki a jövőre megjelenő Apple Watch biztonsági képességeiről a kütyü bemutatója után. Ezek azért kulcsfontosságúak, mert az okosórában NFC-lapka található, amelynek segítségével bankkártyát kiváltva fizetni is lehet majd vele - egyelőre az Egyesült Államokban.

A bőrünket figyeli folyamatosan

Míg az Apple iPhone 5S vagy újabb telefonjai már ujjlenyomat-olvasóval is rendelkeznek, ez az alkatrész hiányzik a Watchból. Helyette PIN-kód bepötyögésével azonosíthatja magát a felhasználó.

Tim Cook bemutatja az Apple Watch szenzorait Forrás: AFP/Justin Sullivan



Ezt azonban nem kell újra és újra begépelni, mert az óra alján lévő szenzorokkal figyeli, hogy megszakadt-e a kapcsolat a viselője bőrével. Ha igen, az azt jelenti, hogy az órát levették, vagy letépték, vagyis más birtokába kerülhetett. Ilyen esetben újra be kell írni a PIN-kódot a fizetés használatához, mert az óra zárolja magát.

Infravörös fénnyel tapogat

A Verge értesülései szerint az óra alján lévő négy, kerek szenzort használja a felhasználó vizsgálatára. Ezek között infravörös - nem látható - és látható fényt kibocsátó diódák találhatók a fotószenzorok mellett. Az Apple szerint a kétféle fény alkalmazásával jelentősen növelni lehet az érzékelők hatékonyságát például pulzusmérés elvégzéséhez.

Az IEEE Spectrum szaklap szerint az Apple órájának még a mikrofonja is különleges, mivel mikro-elektromechanikai (MEMS) technológiával készült, hogy a lehető legkisebb méretű lehessen.