Az egyik vírus játékokat lop, a másik e-könyvben terjed

ebook-olvasók, kindle
Vágólapra másolva!
Szokatlan kártevők tűntek fel a neten, egyre kevésbé lehetünk biztonságban.
Vágólapra másolva!

Két meglepő kártevő is felbukkant a napokban: egy német kutató egy olyan kódra bukkant, amelyet e-könyvekbe lehet rejteni, az F-Secure cég által felfedezett Eskimo vírus pedig a Steamről lopja el a felhasználó játékprogramjait.

Már egy könyvben is lehet vírus

Benjamin Daniel Musser német biztonsági szakértő az Amazon Kindle olvasóinak kezeléséhez használt webes felületen akadt olyan biztonsági résre, amelynek segítségével bárkinek el lehet lopni az amazonos fiókjához tartozó adatokat, például jelszót vagy hitelkártyaszámot.

Ehhez elegendő egy rövid kódot elrejteni egy e-könyvbe: ha a könyvet valaki nem csak a Kindle-jére másolja le, de abból másolatot is tárol az Amazon online könyespolcán, annak megnyitásakor el lehet lopni a fiókhoz tartozó adatait - írja az Engadget.

Ez a kártevő a játékaidat csórja el

Egy másik, Eskimónak nevezett kártevőt a Twitch nevű, internetes játékok közvetítését biztosító szolgáltatás chatjében terjed egyszerű hiperlinkként. Ha valaki lekattintja a valamilyen nyereményt ígérő linket, egy kártevő települ a számítógépére, ami a Steam nevű online játékboltra specializálódott.

A vírus lenullázza a fiókon lévő egyenleget, és automatikusan elad minden olyan virtuális tárgyat, amely a felhasználó birtokában van. Az értékesebb javakat a kártevő egy Youni nevű felhasználónak kínálja fel az áldozat számára előnytelen cserére - adta hírük a Verge. A Twitch szerint érdemes kikapcsolni a beállítások között a hiperlinkek megjelenítését, így a kártevőt sem lehet lekattintani. A játékok élőben való közvetítését biztosító szolgáltatást egyébként az Amazon fogja megvásárolni 970 millió dollárért.