Az új iPhone-ban buta az NFC

2014.09.16. 14:55

Hiába van benne a technológia az iPhone 6-ban, az Apple Payen kívül semmi nem használhatja, pedig egy sor praktikus funkció alapja lehetne.

Hiába van benne a technológia az iPhone 6-ban, az Apple Payen kívül semmi nem használhatja, pedig egy sor praktikus funkció alapja lehetne. Az Egyesült Államokban és néhány nyugat-európai országban hamarosan a boltokba kerülnek az Apple múlt héten bemutatott iPhone 6 és 6 Plus okostelefonjai.

Az USA-ban hamarosan elérhető lesz az Apple Pay nevű fizetési szolgáltatás is, amely lehetővé teszi, hogy a bankkártya helyett elég lesz a telefont közel tartani a pénztárgépek melletti terminálhoz, a felhasználó ujjlenyomatos azonosítása után a fizetési tranzakció automatikusan végbemegy.

Az Apple egy dologra koncentrál


Ezt a fizetési megoldást a beépített NFC chip valósítja meg, amelyet elég közel tartani az olvasóhoz, hogy a leolvasása megtörténjen. Hasonló lapkával már rengeteg androidos okostelefon is rendelkezik, de a Cult of Mac blognak az Apple megerősítette, hogy az új iPhone-okkal - és később az iWatchcsal - kizárólag az Apple Pay-t lehet majd használni, egyéb NFC-s  szolgáltatásokat nem.

Így lehet majd fizetni az iPhone 6-talForrás: AFP/Justin Sullivan



Ez azt jelenti, hogy - bár a technológia lehetővé tenné -, az új iPhone-ok tulajdonosai nem tudnak majd névjegykártyákat, fotókat vagy webcímeket váltani, Bluetooth-hangszórókhoz egyszerűsítve kapcsolódni úgy, hogy a két eszközt csak közel tartják egymáshoz.

Nem mindenki ilyen korlátolt


A Windows Phone és a Google Android esetében az NFC-lapka ilyen szolgáltatásokhoz is használható, bár nincs kizárva, hogy később az Apple is lefejleszti az ezekhez szükséges szoftveres megoldásokat.