Nem tudják megvédeni a Star Wars forgatását a drónoktól

2014.09.22. 10:43

Az elmúlt hetekben többen is illetéktelenül filmezték drónról a Star Wars 7 forgatásának helyszínét egy egykori brit légi bázison. A Londontól ötven kilométerre fekvő helyszínről készült drónos videókon egy félig felépített Millenium Falcon és egy fekete X-szárnyú volt látható.

A szivárogtatók ellen kell a pajzs

A  Motherboard szerint a filmet készítő Pinewood Studios cég tudatában volt a problémának, és még júniusban megrendelt egy DroneShield rendszert. Ez egy amerikai termék, amely hangjuk alapján képes felismerni távirányítós drónokat  és helikoptereket is. Ilyen esetekben a rendszer riasztást küld akár SMS-ben vagy e-mailben, vagy akár megszólaltathat egy riasztót is.

A DroneShield antennájaForrás: DroneShieldA dróndetektorba az összes ismert dróntípus, illetve az ilyen gépekben használt motorok hangjáról mintát tároltak, így a rendszer nem keveri össze a repülő szerkezet közelítését mondjuk egy fűnyíró bekapcsolásával.

Amíg nincs engedély, nem lehet kivinni

A rendszert többek közt repülőtereken és börtönökben, de katonai célokra is alkalmazzák - olvasható a gyártó honlapján. Ez utóbbi jelentett gondot a Star Wars-t forgató filmesek számára: a jelenleg hatályos, amerikai előírások miatt ugyanis jelenleg tilos az Egyesült Államokon kívülre értékesíteni.

A Motherboardnak a DroneShield gyártója úgy nyilatkozott, hogy már májusban kértek egyedi exportengedélyt az illetékes amerikai hatóságtól, de azt még mindig nem kapták meg, pedig már húsz vállalat rendelte meg a dróndetektort az Egyesült Államokon kívül is.