Mindenki utálja, ha valami megváltozik benne, pedig PC helyett már táblagépet akar az átlagember. Miként lehetne mégis kedvünkre való az új Windows?

Ön mire vágyik jobban: okosmobilra, táblagépre vagy laptopra? Olvasóink többsége valószínűleg az első két termékre voksol: ez okoz már évek óta fejfájást a Microsoftnak.

A Windows 8 két év alatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: azok az emberek, akik laptopot vagy asztali PC-t használnak, inkább a hetes verzióját részesítették előnyben, táblagépből viszont az androidos modellek és az iPad fogyott.  Akkor mi kellene ahhoz, hogy a Windows 9-et kedveljük?

Ne csak behemót tableten fusson

Az első Windows 8-as táblagépek többsége inkább ultravékony laptophoz volt hasonló, a jóval vékonyabb és könnyebb iPadekkel és androidos készülékekkel nem tudták felvenni a versenyt. Mostanra kissé javult a helyzet, a Windows 8.1 már kisebb teljesítményű hardveren is fut, meg is jelentek végre az ezt futtató 8 colos táblagépek.

Windows 8-as hibrid laptopokForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian KahnertMár idén elérhetők lesznek az Intel új, Core M nevű processzorával szerelt gépek. Ezt a chipet már nem kell ventilátorral hűteni, viszont csaknem olyan teljesítményű, mint egy laptopé. A Core M lapkát használó eszközök elterjedése csak jövőre várható, akkor viszont sokat segíthet az új Windows elterjesztésében, mivel a jelenlegieknél sokkal szexibb, kompaktabb, versenyképesebb gépeket lehet építeni köré.

Lehessen beszélni hozzá

Nemrég bemutattuk, mire képesek az iOS és az Android diktálófunkciói - már egész hatékonyak, bár az Apple-é egyelőre ügyesebb. A beszédfelismerők magyarul még egyik sem rendszeren sem képes parancsokat végrehajtani vagy kérdésekre válaszolni, így a Microsoft lemaradása nem számít behozhatatlannak.

A windowsos telefonhoz már lehet beszélni, bár magyarul még nem tudForrás: AFP/Justin SullivanHasonló megoldásuk a redmondiaknak is van - a Windows Phone-ban -, Cortananak hívják, és egyelőre sem diktálni, sem utasítani nem lehet magyarul. A pletykák szerint az új Windowsban is benne is lesz a Cortana, de magyarként csak akkor örülnénk ennek, ha a nyelvünket is támogatná. Azt, hogy a szoftver legalább minden fontosabb nyelvű beszédet megértsen, nem olyan egyszerű megvalósítani, mint a menüket magyarra cserélni, de már az Apple és a Google félmegoldásai is hasznosak a mindennapokban.

PC-n is legyen kényelmes használni

A Windows 8 nagy újítása az volt, hogy a szoftverek mellett appokat is tudott futtatni. Ezeket viszont ráerőszakolták azokra a felhasználókra, akiknek nem volt szükségük rájuk. A legutóbbi Windowsból egyszerűen kidobták a Start menüt, hogy helyét egy teljes képernyőt elfoglaló indítóképernyő vegye át.

Az új Windowsban nem lesz kötelező a teljes képernyős indítófelületForrás: OrigoEz egy táblagépen nem is olyan rossz, de hagyományos PC-n használni inkább idegesítő, mint praktikus. Erre végre a microsoftosok is rájöttek, ezért úgy hírlik, a Windows 9-be visszakerül a Start menü, amiben már a leghasznosabb appok csempéi is elférnek - viszont végre nem takarja ki a teljes képernyőt. Ez azért is fontos, mert bár otthon lehet, hogy kényelmes egy tablet, a munkahelyen még mindig a számítógépeket használják széles körben.

Legyenek rá végre appok

Mióta van az Androidon és iOS, mindenki rákattant az appokra: egyszerű őket telepíteni, törölni, és olcsóbbak a hagyományos szoftvereknél. Egy PC-t használó Windows 8-felhasználó gépén azonban vajmi kevés appot találunk.

Ennek több oka is van: a windowsos kínálat jóval szegényebb a riválisoknál, sok ismert app erre a platformra el sem készült. Mostanra végre elérte a Microsoft, hogy lehet készíteni olyan alkalmazásokat, amelyek a cég telefonjain, az Xbox One konzolon és a Windows 8-on is futtathatók. De sok fejlesztőnek még ez a három platform sem íri meg az Android és az iOS felhasználói piacához képest a vesződséget.

Forrás: AFP/Getty Images/Mario TamaLenne mit fejleszteni a Windows appfuttatási képességein is: az alkalmazások sokszor egy táblagépnél sokkal nagyobb teljesítményű számítógépen is lomhák. Az univerzális tablet-laptop hibrideken pedig nem ritka, hogy a felhasználó hibaüzenetben értesül arról, hogy be kellene zárnia egy-két appot ahhoz, hogy újat indíthasson el. Hasonló korlátozás a rivális rendszereken nincs.

Legyen olcsóbb

A Mac számítógépek, az iPadek és androidos táblagépek árában az operációs rendszer is benne foglaltatik: kifizetjük a termék árát, és azt rögtön használhatjuk is bekapcsolás után. A Windows esetében ez nem mindig van így: a PC-khez gyakran külön kell megvenni az operációs rendszert, ami 25 ezer forint körüli költséget jelent. Ráadásul három évvel később ugyanennyit kicsengethetünk az újabb verzióért - bár a Windows 8-at a Microsoft már komoly kedvezménnyel, néhány ezer forintért adta a Windows 7-et használóknak.

Úgy hírlik, ezúttal ingyen járhat a Windows 9 a Windows 8-at birtoklóknak. Azt azonban még nem tudni, mennyiért lehet majd a későbbi frissítésekhez hozzájutni.

Mindenre Windowst pakolnának

Satya Nadella, a Microsoft nemrég kinevezett új vezetője a nyáron írt nyílt levelében hangsúlyozta, hogy a Microsoft életében a mobiltelefonok, táblagépek és felhőalapú szolgáltatások kerültek fókuszba. Nadella új stratégiai üzenetében a Windowsra már "eszköz operációs rendszerként" hivatkozik, ami egyaránt futhat PC-n, mobil eszközön, játékgépen vagy akár tévén is.