Nyolc magyar a legnagyobb újítók között

2014.10.02. 10:50

Nyolc magyar szerepel a régió világszínvonalú innovátorait felvonultató New Europe 100-as listán. Ezzel a számmal Magyaroszág a kelet-közép-európai régió élvonalában foglal helyet.

Az innovációt népszerűsítő New Europe 100-as listájára nyolc magyar került be, ezzel hazánk a negyedik helyet foglalja el a régió országai között.  A kampány célja az volt, hogy az egyedülálló fejlesztéseket népszerűsítsék Kelet-Közép-Európában úgy, hogy bemutassák azon embereket, akik a pozitív változások mozgatórugóivá váltak. A listára olyan személyeket és csapatokat választottak be, akik saját területükön új technológiai megoldásokat alkalmaznak, és akiknek munkássága pozitív hatással van a gazdaságra, a tudományra, a kultúrára és a helyi közösségekre.

A listán szereplők a munkaerőpiac számos területéről érkeztek: üzleti világ (38%), társadalom és politika (30%), média és kultúra (17%), illetve tudomány (17%). Közös bennük, hogy olyan jelentős, áttörő ötleteik vannak, melyek a társadalom komoly problémáira jelenthetnek megoldást, tevékenységük pedig globális szinten érezteti hatását, vagy legalább megvan benne a potenciál, hogy ezt is elérje.

A régió úttörőit gyűjtötték egy csokorbaForrás: ne100.org

Az innovátorok átlagos életkora 34 év, de a legfiatalabb közülük, a lengyel Joanna Jurek még középiskolás. Magyarország nyolc fővel került be a listára:

A régió országai:

 1. Lengyelország - 28 fő
 2. Szlovákia - 16 fő
 3. Csehország - 14 fő
 4. Magyarország - 8 fő
 5. Bulgária - 6 fő
 6. Lettország - 5 fő
 7. Észtország - 5 fő
 8. Ukrajna - 5 fő
 9. Litvánia - 4 fő
 10. Románia - 3 fő
 11. Fehéroroszország - 2 fő
 12. Azerbajdzsán - 1
 13. Horvátország - 1
 14. Szlovénia - 1
 15. Koszovó - 1

A New Europe 100-as listát a Res Publica a Google-lal és a Visegrádi Alappal, a Financial Times-szal, és több tucatnyi közép- és kelet-európai intézménnyel együttműködésben állította össze. A listát hivatalosan az European Forum for New Ideas (EFNI) konferencián mutatják be a lengyelországi Sopotban.

A New Europe 100-as listára bárki jelölhetett embereket a honlapon adott ajánlással vagy Twitteren a #NE100 hashtag használatával.