Drón kapta el a részeg fiatalokat

drón kvadrokopter
Drónok repkednek majd mindenhol
Vágólapra másolva!
A Qube kvadrokopternek köszönhetően pár perc alatt elkapták a rendőrök az ittas vezetésen kapott fiatalokat, akik a kukoricásba futottak be az éjszakai igazoltatás elől.
Vágólapra másolva!

Az argentin és a brit rendőrség után most egy amerikai kapitányság munkatársai vetettek be drónt a "rosszfiúk" elfogására. Az észak-dakotai Grand Forks városában négy fiatalkorút kapott el a négyrotoros pilóta nélküli gép, miután ittas vezetésen kapták őket.

A tinédzserek az igazoltatás miatt pánikba estek és az út melletti kukoricásba futottak be a büntetés elől. A rendőrök ekkor vetették be a Qube kvadrokoptert, amely a teljes sötétség ellenére pillanatok alatt megtalálta a gyanúsítottakat. Az első fiatalt 3, a másodikat 25 perc alatt fogták el, a másik két tinédszer később került rendőrkézre. A drónt legális keretek között, a Szövetséges Légügyi Hatóság (FAA) előírásainak megfelelően vetették be, hiszen éjszaka engedélyezett a pilóta nélküli gépek bevetése.

A drónok használatával kapcsolatban számos repülésbiztonsági és személyiség jogi aggály merült fel: rengetegen tartanak attól, hogy a kormányzat, a biztonsági erők vagy a titkosszolgálatok ilyen pilóta nélküli gépeket vetnek be személyek megfigyelésére is.

Alan Frazier, a grand forksi seriffhelyettes a Vice-nek megerősítette: csupán folyamatban lévő akciók, például üldözések során alkalmazzák a kvadrokoptert. "Nincs tervben, hogy fedőakciók alatt alkalmazzuk őket." Szerinte ahhoz már külön engedély kell, hogy egy gyanúsítottat meg lehessen figyelni a drónnal, hasonlóan a házkutatási engedélyhez.