Futurisztikus szék segíti a mozgást

whill kerekesszék
whill kerekesszék
Vágólapra másolva!
Az intelligens kerekes szék strapabíró, ugyanakkor könnyű vele manőverezni, jól irányítható.
Vágólapra másolva!

A Csibában rendezett japán elektronikai vásáron (CEATEC) mutatkozott be a nagyközönség előtt a Whill intelligens kerekesszék. A fejlesztés több egy átlagos eszköznél, egy személyreszabható jármű a betegségben szenvedők, idősek, és mozgássérültek számára.

A Whill egy kompakt és viszonylag nehéz szerkezet, elsősorban a beépített akkumulátor miatt. Mintegy 5 óráig tart teljesen feltölteni, ennyi energiával pedig mintegy 30 kilométer megtételére képes. Maximális sebessége 15 kilométer per óra, de a Japánban érvényben lévő jogszabályok miatt a szigetországban 10 kilométer per órára korlátozzák le a sebességét.

A kerekesszék súlyát a beépített akkumulátor adja Forrás: whill.jp

Az intelligens kerekesszék bármilyen terepen képes közlekedni, legyen szó akár füves talajról, homokról, földútról, kavicsos vagy akár havas, latyakos járdáról. Az emelkedők és lejtők sem fognak ki rajta, a rendkívül meredek 10 fokos utcaszinten is biztonsággal felhajt.

Irányítására háromféle, személyreszabható eszköz közül választhat a felhasználó: az asztali számítógépeknél megszokott egérrel, joystickkal, vagy egy ergónomikus tárcsával vezérelhetjük. Nagyon szűk helyeken is könnyedén lehet vele manőverezni, a 4WD technológiának köszönhetően forgásszöge 28 fokos is lehet, vagyis szinte egy helyben meg tud fordulni.

Bármilyen terepen képes közlekedni Forrás: whill.jp

A vezérlőkart le tudjuk tolni oldalra, vagy szükség esetén felhúzni magunk elé. A LED-lampák által pedig éjszaka is biztonságosan tudunk közlekedni. Elemlámpával, hátizsák és pohártartóval is felszerelték a nagyobb kényelemért. Okostelefonnal is párosíthatjuk a széket bluetoothon keresztül, így egy mobilalkalmazással bármikor odarendelhetjük magunkhoz.

Az asztali gépek egeréhez hasonlóan irányíthatjuk Forrás: whill.jp

A szerkezetet a Nissan, a Toyota, az Olympus és a Sony egykori mérnökei álmodták meg és hozták létre. Júliusban egy sikeres online adománygyűjtő kampányon 35,5 ezer dollárt (8,5 millió forintot) szedtek össze, amellyel megkezdték az első példányok legyártását és kiszállítását. Múlt hónapban kezdték árusítani a széket az Egyesült Államokban rendkívül borsos áron: 7 ezer dollárért, átszámítva több mint 1,7 millió forintért. A csibai elektronikai kiállítást követően Japánban is megkezdik értékesítését.