Fröccsöntött figurákkal foszt ki minket a videojáték

infinity 2.0 marvel super heroes
Vágólapra másolva!
Hogyan kerülhet t9bb mint hetvenezer forintba néhány műanyag figura? Ha szoftver van a belsejében.
Vágólapra másolva!

Drágának találja a gyerek videojátékait? Akkor a legújabb Disney Infinity-játéktól, a Marvel Super Heroestól a frász fogja kerülgetni. Ez ugyanis nem egy hagyományos videojáték, dobozában nem csak egy lemez, de játékfigurák és egy elektronikus játéktér is helyet kapott. Ahhoz, hogy egyáltalán játszani lehessen, még egy világkockára is szükség van, ami a virtuális játéktér aktiválásához szükséges. Minden extra funkcióhoz újabb figurákat kell vásárolni.

Játékbirodalom hetvenezerért

Ha a játékgépbe csupán a Disney Infinity lemezét dugjuk be, a programmal semmire sem mehetünk: minden egyes funkció csak a játéktér és a figurák birtokában érhető el, ezek belsejében ugyanis NFC-lapkák vannak. A játék csak akkor engedélyezi a funkciókat, ha érzékeli a figurákat. Ezek belsejében egyébként memória is van, amelyben elmenthetők a játékbeli karakter fejlesztései is, a figura így a barátok Xboxán vagy Playstationjén is harcba indítható.

Ezek a figurák kellenek az Infinity 2.0 Marvel Super Heroes használatához Forrás: Disney



A 18 ezer forintos alapjátékhoz négyezer forintért lehet extra figurákat, tízezerért pedig tematikus játékszetteket vásárolni. Alapból Vasember, Thor és Fekete Özvegy érhető el de meg lehet venni további Bosszúállókat, Pókembert barátait és ellenségeit, valamint a Galaxis őrzőinek szettjét is.

Ha a gyerek minden figurát és szettet szeretne megkapni, összesen 74 ezer forintot kellene otthagynia a pénztárnál, bár a játszáshoz nem szükséges birtokolni minden egyes figurát. A hősökön kívül néhány ezer forintért fegyvereket és más extrákat tartalmazó játékkártyákat is lehet venni a programhoz, ezeket is a műanyag talapzatra kell helyezni az aktiváláshoz. A legtöbb figura csak a hozzá tartozó világkockával használható, így például a külön beszerezhető Sólyomszem nem juthat be a pókemberes pályára.

Életre kel a műanyagkatona

A program indításakor a konzolhoz kell csatlakoztatni a talapzatot, melyen egy hatszögletű és két kerek bemélyedés található. Az előbbibe kell berakni az áttetsző műanyagból készült világkockát, ami aktiválja a játékteret, alapesetben Manhattan rajzfilmszerű mását. Egy világkocka nagyjából 5-6 órányi játékidőt biztosít, így borítékolható, hogy a gyerek valószínűleg egy hét után újabb kiegészítőkért fog kuncsorogni.

A játékban aztán így jelennek meg Forrás: Disney



A kerek mélyedések egyikébe behelyezhetjük a csomag figuráinak egyikét, minek hatására az adott hős megjelenik a tévé képernyőjén, és átvehetjük felette az irányítást. A Disney Infinity kezdő pakkja három bábut tartalmaz, közülük kell mindig kiválasztani az aktuális főhőst. Ha párban szeretnénk játszani, akkor egyszerre két figura is felpakolható a talapzatra, ilyen esetben osztott képernyőn jelennek meg a szereplők a tévén.

Gépen kell tápolni az akciófigurát

A figurák nem csak kinézetben különböznek egymástól, de a tulajdonságaik is eltérnek. Az irányítás ugyan mindegyiküknél megegyezik, de ugyanazon gombok nyomkodása karakterenként eltérő akciókat eredményez, ráadásul a játék feladatainak teljesítése nyomán a hősök fejlődnek, és idővel egyre jobb és erősebb képességek választhatóak számukra.

A Disney Infinity ugyan meglehetősen ötletesen ötvözi a gyerekek által kedvelt gyűjthető figurákat a virtuális játéktérrel, azonban az újító szellem nem érhető tetten a Marvel Super Heroes minden részében. A ránk váró program nem csak grafikailag elavult, de ordít a játékról, hogy a fejlesztők egyáltalán nem erőlködtek, hogy egyedi játékot készítsenek. Bár a játékteret jelentő város tényleg szabadon bejárható, ám az esetek többségében csak annyi a teendő, hogy a játékos szétlője/szétverje az ellenfelek hordáit.

Egy figuráért többet is kifizetünk

Nem a Disney játéka az egyetlen, amelyik műanyag játékokkal operál, hiszen a műfajt egy másik cég, az Activison vitte sikerre a Skylanders játéksorozattal, ami hasonló elven működik, most jelenik meg a negyedik része, és a cég több mint egymilliárd dollárt kaszált vele az elmúlt években – a cég statisztikái szerint volt időszak, mikor percenként 147 figurát értékesítettek világszerte.

Infinity 2.0 Marvel super heroes Forrás: Disney



A megvásárolható extra bábuk viszont nem feltétlenül garantálnak anyagi sikert, hiszen a Microsoft által pénzelt, a Kinect mellé készített Kinectimals, ahol kis plüssfigurákkal lehetett új állatokat megnyitni a játékban, korántsem lett akkora siker, hogy megérte volna folytatást készíteni hozzá. Ez persze nem veszi el a gyártók kedvét a kísérletezéstől, és ezt jól bizonyítja a Disney Infinity is, amihez a következő hónapokban újabb és újabb kiegészítők fognak megjelenni, ráadásul már a japán Nintendo is bejelentette a saját mariós figuráit, amelyek a Wii U és Nintendo 3DS platformokkal lesznek kompatibilisek.

A 2013-as Disney Infinity kezdő csomagjából hárommilliónál is több példányt értékesítettek, a Skylanders kiegészítők eladásai magasabbak, mint az aktuális Star Wars-figuráké, így már azon sem lepődnénk meg, ha közeljövő FIFA játékaihoz külön kellene megvásárolni a legjobb focistákat, vagy ha a Call of Dutyban csak akkor juthatnánk extra fegyverekhez, ha előbb megvesszük a miniatűr, műanyagból fröccsöntött másukat.

A Disney Infinity csomagjainak tartalma Forrás: Origo


A Disney Infinity: Marvel Super Heroes szeptember 18-án jelent meg Magyarországon, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360 és Xbox One konzolokra.