Végre a PC-vel fűthetjük a lakást

Qarnot
Vágólapra másolva!
Egy francia szaki számítógépekkel fűtené a lakásokat ingyen: számítási kapacitásukat adná bérbe.
Vágólapra másolva!

Egy francia informatikus olyan koncepcióval rukkolt elő, amellyel - szerinte- kiválthatók lennének az óriási szerverközpontok, a számításokat végző berendezések működése során keletkező hő pedig lakásokat fűtene - ingyen.

Radiátort fűt a processzor

Paul Benoit egy olyan otthoni radiátor koncepcióját tervezte meg, amelybe egy komplett többprocesszoros számítógép van beépítve. Ez alapvetően a szerverekhez hasonló felépítésű, számítások elvégzésére optimalizált számítógép, saját alaplappal és hálózati csatlakozással.

A lakást számítógép-radiátorok fűtenék Forrás: qarnot-computing.com



A fűtésre használt számítógépek oldala egy hatalmas hőleadó felülettel van felszerelve, így tudja fűteni a lakást, ha bekapcsolják. Ebben az esetben a gép a számára interneten keresztül érkező lekéréseket, számításokat dolgozza fel - írja a BBC.

A radiátor hőmérsékletét azzal lehet szabályozni, hogy a számítógép terhelését, tehát az elvégzendő számítások mennyiségét szabályozzák. Benoir tapasztalatai szerint egy szoba felfűtéséhez négy radiátor-számítógép szükséges.

Mindig lesz mit számolni

Benoit ugyanis adatközpontok számításait költöztetné ki lakások ezreibe, így az egyetlen nagy adatközpont helyett a szobákban lévő kis radiátor-PC-kkel végeztetné el.

A feltaláló az elosztott számítási rendszer számítási kapacitását adná bérbe ügyfeleinek, így biztosítva hasznos feladatot a gépek működtetéséhez. Ha épp nincs mit feldolgozni, a kapacitást ingyenesen bocsátaná egyetemek rendelkezésére tudományos kutatások elvégzéséhez.

Így épülne fel a számítógépet is tartalmazó radiátor Forrás: Qarnot



A Q.rad névre keresztelt rendszer hátránya, hogy a teljes fűtés az elektromos hálózatról történik, ami nem olcsó, bár a számítási kapacitás bérbeadásából a villanyszámlát fedezni lehet - a feltaláló szerint. Az viszont nem derül ki a cég tájékoztatójából, hogy mi a teendő a nyári hónapokban, amikor fűtés helyett hűteni kell a lakást, és a számítógépek hőtermelése inkább zavaró, mint hasznos.