Ez a robot rácuppan egy tőgyre

tgif
Vágólapra másolva!
Lézerrel méri a tehén tőgyét, és precízebb az embernél. Nézze meg, hogyan működik egy fejőrobot!
Vágólapra másolva!

Ön szerint milyen egy tehénfejő robot? Kerekeken gurul, és négylábú, kérődző állatokat üldöz? Tévedés: a valódi gép leginkább egy repülőtéri biztonsági kapura hasonlít. Az SAC RDS Futureline Fejőrobot működését egy fábiánsebestyéni farmon mutatták meg az Origónak.

Hogyan ismer fel egy gép egy tőgyet?

Minden állatot a nyakában viselt chip alapján azonosít a rendszer, a teheneket pedig abrakkal csalogatják a robot belsejébe. Mialatt a tehén elfogyasztja élelmét, egy jókora robotkar útnak indul a tőgyei felé.

Így működik a fejőrobot

Lézerrel és beépített digitális kamerájával képes azonosítani a tőgy bimbóit, amelyekre automatikusan rácuppantja a fejőkelyheit. A rendszer intelligens, automatikus fertőtlenítéssel indít: a gép nem csak megmossa, de meg is szárítja az állat bimbóit.

A robotfejés a jövő

A robot azt is érzékeli, mikor nem jön már több tej, ilyenkor automatikusan lekapcsolja magát a tehénről. A fejőrobot magyar forgalmazója szerint a high-tech megoldásé a jövő a tehénfarmokon, mert az állatokat sokkal kevésbé stresszeli, ha ember helyett gép feji meg őket – bár a gép használatára előbb be kell tanítani a teheneket.