Szuperwifit fejleszt a Samsung

Telefonos, mobilnetes, WiFi-s tapasztalatok utazás közben Európában. Teljes erővel működő, de Magyarország területéről elérhetetlen vezeték nélküli internetszolgáltatás a vonaton, illusztráció
2018. december 9-től a Transilvania EuroCity minden reggel 7.35-kor indul Kolozsvárról, és Budapesten keresztül 17.21-kor érkezik meg Bécsbe (képünk illusztráció).
Vágólapra másolva!
A hatvan gigahertzes wifi már jövőre elérhető lesz, másodpercek alatt átvisz egy teljes filmet.
Vágólapra másolva!

Ötszörösére gyorsítja a wifi sebességét egy új technológiával a Samsung: az új, 60 gigahertzes hullámsávban működő technológiával egy hagyományos felbontású, egy gigabájtos filmet csak két-három másodperc átmásolni, de egy nagyfelbontású, tíz-húsz gigabájtos videofájllal is egy percnél rövidebb idő alatt végez a rendszer. Ez másodpercenként 575 megabájtos, vagy 4,6 gigabites sebességet jelent.

A jelenleg használt wifiszabványok főként 2,4 gigahertzes frekvenciát használnak, a modernebbek 5 gigahertzet. A Samsung szerint a 60 gigahertzes technológia a gyors adatátvitel mellett úgy képes kiszolgálni egyszerre sok vezeték nélküli eszközt is, hogy azok nem interferálnak egymással. Ez azért fontos, mert a lakásokban egyre több interneten kommunikáló szenzor és berendezés lesz a számítógépen és táblagépen túl is.

A 2,4 és az 5 gigahertz mellett a 60 gigahertzes tartomány is szabadon felhasználható világszerte, így a technológia bevezetésés szabályozási nehézségek nem akadályozzák majd.


Forrás: AFP/Hendrik Schmidt