Vágólapra másolva!
Öt perc alatt tölthető, többgenerációnyi kütyüt is túlél az új lítiumtelep. Két éven belül megjelenhet.
Vágólapra másolva!

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem kutatói az akkumulátorok két leggyengébb pontját erősítették meg: a lassú töltést és a rövid élettartamot. Mindkettő az elektromos autókat sújtja leginkább, de a fejlesztés érezhető változást hozhat a mobileszközökben is.

Néhány perc alatt feltankolunk árammal

Átlagosan egy elektromos autó töltése minimum 4 óra, ez jócskán megnehezíti a nagyobb távolságok megtételét. Amikor pedig elhasználódnak, roppant költséges a cseréjük. A szingapúri egyetem kutatóinak a negatív érintkező, az anód csatlakozásának fejlesztésével sikerült javítaniuk a lítiumion-akkumulátorokat – úgy tűnik, ez az egyik szűk keresztmetszet. Az új technológiával 5 perc alatt 70 százalékosra tölthető majd fel az akkumulátor.

Chen professzor kezében az akkumulátorok, mellette pedig a tesztelő állomás Forrás: Nanyang Technological University

A kutatócsoport a grafitérintkezőket egy gélre cserélte, amelyben titán-dioxid nanocsövek találhatók. A titán-dioxid olcsó hétköznapi ásványi anyag, megtalálható festékekben és naptejben is. Fehér ételszínezékként E171-nek hívják. A belőle készült nanocsövek képesek felgyorsítani a kémiai reakciókat, így hatékonyabban kiaknázzák az akkumulátor igazi kapacitását. A töltés hússzor gyorsabb, mint korábban, az élettartam pedig szintén hússzorosa egy hagyományos érintkezővel ellátott lítiumion-akkumulátorénak.

Nagyon könnyű előállítani

Az új érintkező gyártása nem ütközik technológiai nehézségekbe, nincs szükség nagy átalakításokra, csak az érintkezők változnak. "Nagyon könnyű előállítani a gélt" – magyarázza Chen Xiaodong professzor, az új érintkező feltalálója. – "Az akkumulátorgyártók könnyen beépíthetik majd az új gélt a gyártási folyamatba." A professzor még a nagyméretű prototípuson dolgozik, de az ipar szereplői már most érdeklődnek a technológia iránt.

A nanotechnológiával felturbózott akkumulátor hosszabb élettartama csökkenti a hulladék mennyiségét, így a környezeti terhelést is. A hússzoros élettartam azt is jelenti, hogy ennyiszer kevesebb akkumulátorra van szükség. Rachid Yazami – aki 34 évvel ezelőtt feltalálta magát a grafitérintkezőt – is úgy gondolja, hogy a titán-dioxid gél a következő nagy lépés lehet az akkumulátorgyártásban.