Az Apple és a Facebook felajánlotta női alkalmazottainak, hogy igény esetén kifizeti a petesejtek lefagyasztását, így ők az anyaság feladása nélkül a karrierjükre tudnak koncentrálni.

Két amerikai nagyvállalat is hajlandó kifizetni a petesejtek lefagyasztását, hogy a női alkalmazottaik a munkájukra tudjanak fókuszálni, derült ki az NBC beszámolójából. A Facebook már idén, az Apple pedig várhatóan januárban kezdi a projekt finanszírozását.

A cél az, hogy a nők a karrierjükre koncentráljanak, ugyanakkor ne adják fel mellette az anyaságot sem. Egy petesejt lefagyasztása 10 ezer dollárba kerül, további 500 dollár a tárolás éves költsége. Mindkét vállalat hajlandó maximálisan 20 ezer dollárt fizetni egy alkalmazottnak a procedúráért.

Az Apple ezen felül 18 hónap, azaz másfél év szülési szabadságot biztosít dolgozóinak. Ahogy mindkét nagyvállalat indított örökbefogadási és béranya programot is.

Fagyasztott petesejteket tartalmazó tartályt nyit fel egy orvos AmszterdambanForrás: AFP/Lex Van Lieshout

A technológia fejlődése ellenére nem minden lefagyasztott petesejt megtermékenyítése fog terhességhez vezetni. Az orvosok azt javasolják, hogy ha biztosra akarnak menni, legalább 20 petesejtet fagyasztassanak le a leendő édesanyák. Emellett szorgalmazzák, hogy ha egy nő petesejtjeinek lefagyasztása mellett dönt, akkor azt minél előbb tegye meg. A fiatalabb (20 és 30 közötti) hölgyek petesejtjei ugyanis jobban ellenállnak a fagyasztási eljárásnak és nagyobb eséllyel fog megtermékenyítésükből egészséges gyermek születni.

Az Apple és a Facebook új eljárását a legtöbben pozitívan fogadták, akadtak ugyanakkor olyan is, akik szerint a cégek arra akarják rávenni női alkalmazottaikat, hogy munkájukat helyezzék az anyaság elé.