Az iPad helyett az iMac lett forradalmi

Tim Cook az Apple számítógépeivel
Vágólapra másolva!
Az Apple új táblagépe a ceruzánál is vékonyabb lett, viszont a cég az asztali számítógépet újra menővé teszi. Igaz, méregdrágán.
Vágólapra másolva!

A világ legvékonyabb táblagépét mutatta be az Apple csütörtök este, de hamar kiderült, hogy nem ez a termék hoz forradalmi újításokat, hanem a cég asztali számítógépe, az iMac.

Ennél jobb PC-je ma aligha lehet

A gyártó a jelenleg elérhető legjobb minőségű, általa Retina 5K-nak nevezett képernyőt szerelte az új iMac csúcsmodelljébe. A 27 colos számítógép az ultra-HD-nál is nagyobb, 5210x2880 pixeles felbontást kínál, ami majdnem 15 millió képpontot jelent. Ez több mint hétszer akkora egy ma tipikusnak mondható, full-HD-s képernyőének, de még a csúcskategóriás ultra-HD tévéknél is részletesebb képet ad.

Phil Schiller magyarázza, hogy minek kell hétszer több képpont a monitorra Forrás: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP



Egy ilyen szuperképernyő jobb olvashatóságot, rendkívül valósághű képmegjelenítést tesz lehetővé. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy néhány hete végzett tesztünk során gyakorlatilag semmit nem sikerült ultra-HD minőségben elérnünk, egy ilyen minőségű képernyő így egyelőre csak egy fotós vagy grafikus számára lehet praktikus. A mindennapokban legfeljebb a hírportálok betűi jelennek meg rajta szebben, kijelzőjét kihasználni képes minőségben fotókon kívül szinte semmit nem lehet nézni az iMacen.

Még nem lesz tömegtermék

Az iMac az Apple egybegépe, amelynek legújabb generációi már elképesztően vékonyak, pedig a képernyő mögött tartalmaznak minden hardvert. A laptopokéhoz hasonló alkatrészeinek köszönhetően a gép szupervékony kivitelű: csupán 5 milliméter vastag - bár így javítani is csak nehezen és korlátozottan lehet.

Az új iMac Retina 5K képernyővel Forrás: Apple


A szuperképernyő a legújabb csúcsmodellhez rendelhető, ami Intel i5 és i7 lapkával, AMD Radeon R9 grafikus kártyával rendelhető. Alapkiépítésben 850 ezer forintba kerül - Intel i5 lapkával -, egy ésszerűen felturbózott konfigurációja viszont már 1,2 millió forintba kerül - néhány napos szállítási határidőval. Vélhetően nem lesz tömegtermék.

Az új iPad vékonyabb egy ceruzánál

A cég nagyobbik - 9,7 colos - táblagépe, az iPad Air 2 csupán 6,1 milliméter vastag, ami azt jelenti, hogy 18 százalékkal vékonyabb elődjénél, tömege pedig több mint harminc grammal csökkent.

Az képernyő minőségét ezúttal nem a felbontás növelésével, hanem egyéb úton fokozták: az új iPadben az LCD üvege tartalmazza az érintésérzékelő réteget, és tükröződéscsökkentő réteggel is ellátták.

Tim Cook bemutatja az iPad Air 2-t Forrás: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP



Ez a cég első olyan táblagépe, ami már tartalmazza a Home gombba épített ujjlenyomat-olvasót, ami szükségtelenné teszi a képernyő feloldásához szükséges kódok, illetve bizonyos alkalmazások esetén a jelszó használatát is. Persze az új modell gyorsabb is lett elődjénél, üzemideje pedig még mindig tíz óra egyetlen töltéssel.

Most már ötféle iPadet vehet

Nem került bele a nagyobb teljesítményű lapka az iPad Mini 3-asba, a cég 7,9 colos minitabletjébe. Ennek tudása gyakorlatilag csak a Touch ID-vel, vagyis a menügombba épített ujjlenyomat-olvasóval bővült. Ez a modell nem lett szupervékony sem, továbbra is 7,5 milliméteres a vastagsága, ám kisebb mérete miatt jóval könnyebb is az iPad Airnél, csupán 331 grammot nyom a mérlegen.

Még mindig árulják az iPad 2-es alapjain nyugvó, első iPad Minit Forrás: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP



Mindkét új modell elérhetővé vált viszont aranyszínű változatban is, míg a korábbi - egyébként boltokban maradó típusok - csak szürke és fekete változatban vehetők meg. Jelenleg ötféle iPadet kínál a cég, az iPad Miniből három generációt, az Airből pedig kettőt. Az iPhone 6 és 6 Plus típusokhoz hasonlóan az új iPadeket sem lehet többé 32 gigabájtos, csak 16, 64 és 128 gigabájtos változatban előrendelni péntektől. A cég amerikai boltja jövő heti szállítást ígér, a magyar oldalról viszont nem derül ki egyértelműen, mikor vehetők kézbe a tabletek.

Az iPad Mini 3 újdonsága gyakorlatilag az ujjlenyomat-olvasó, ami 30 ezer forintos felárat jelent Forrás: Origo



A legolcsóbb, 16 gigabájtos, wifis iPad Air 2 165 ezer forintba kerül, a 64 gigabájtosért viszont már 200 ezer forintot kérnek el. A 4G-s felszereltségű típus ára 207 ezer forint és 242 ezer forint áfával.

Az iPad Mini 3 legolcsóbb, 16 gigabájtos, wifis változata 130 ezer forintba kerül, ami harmincezer forinttal több a továbbra is kapható, Touch ID nélküli iPad Mini 2-nél. A 64 gigabájtos Mini 3 ára 165 ezer forint, a 4G-s változatai pedig 172 ezer forintba és 207 ezer forintba kerülnek 16 és 64 gigabájtos változatban.

Ugyancsak holnaptól lehet előrendelni a Google saját márkanevét viselő, egyébként a tajvani HTC által gyártott új Nexus 9 táblagépet is, amelyek már a legújabb Android 5.0 szoftvert futtatják. Ez egyébként korábbi készülékek közül is sokhoz elérhető lesz.