Ilyen az Apple szupergépe belülről

A Retine kijelzős iMac  szétszedve
Vágólapra másolva!
A Retina kijelzős iMacet senki nem fogja otthon megszerelni.
Vágólapra másolva!

Az iFixit.com szakértői az utolsó csavarig darabjaira szedték az Apple múlt héten bejelentett csúcsgépét, a Retina kijelzős iMacet.

A 27 colos iMac azért érdekes, mert minden korábbi, otthonokba szánt monitornál és tévénél is sokkal jobb minőségű képernyővel szerelik fel. Az ultra-HD-nál is nagyobb, 5K-s Retina képernyő 5210 x 2880 pixeles felbontású, összesen 14,7 millió darab képpontja van. Ez hétszer több egy jó minőségűnek számító tipikus monitorénál.

Memóriát bárki rakhat bele

A szupervékony egybegép hátsó tápcsatlakozója felett lévő nyíláson keresztül egy csavarhúzóval egyszerűen kinyitható egy ajtó, amelyen keresztül bárki utólag bővíthet memóriát a számítógépen szerelés nélkül. Ez a korábbi modell esetében is így volt.

iMac Intel 27" Retina 5K Display Teardown

A szétszedett szupergép belülről egyébként nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a tavalyi modell. Utólag lehet cserélni a gépben lévő processzort és a merevlemezt/SSD-meghajtót is. Ez azonban már elég nagy hozzáértést és speciális szerszámokat igényel, szakszervizben végezhető el.

Szét kell vágni a ragasztót

Ehhez ugyanis szét kell bontani az iMac hátlapját az LCD üvegével összekötő ragasztást. Az összeszereléshez újabb ragasztásra van szükség, a speciális ragasztóval pedig szintén csak a szakszervizek rendelkeznek.

A Retine kijelzős iMac szétszedve Forrás: iFixit.com

A 27 colos méretű Retina képernyőt egyébként az LG szállítja az Apple-nek, a kijelző csatlakozókábele pedig szélesebb a korábbiaknál – valószínűleg azért, mert a sokkal több vizuális információ átviteléhez erre van szükség. Az iFixit szakértői tízből öt pontot adtak az új iMacnek a szerelhetőség szempontjából: azt értékelték, hogy szétszedés nélkül bővíthető a memória, cserélhető a processzor és a merevlemez, fontos negatívum viszont az, hogy a gépház csak roncsolással nyitható szét.