Már majdnem kész a szétszedhető Google-mobil

2014.10.30. 12:19

Kezdi elérni végleges formáját a csodatelefon, bemutatták működő prototípusát.

A Project Ara nevű projektje keretében olyan moduláris okostelefont készít, amelynek alkatrészei utólag cserélhetők, fejleszthetők. Ezeket egy speciális vázba egyszerűen be lehet dugni, helyükön tartásukat elektropermanens mágnes biztosítja.

Megmutatták, milyen lesz

A készülék fejlesztésén a boston NK Labs munkatársai dolgoznak, akik szerdán egy videót adtak ki a készülék új prototípusáról. Bár korábban is mutattak már be működő készüléket, az még egy olyan korai fejlettségű változat volt, ami nem is igen emlékeztetett egy okostelefonra, közelebb állt egy számítógépes alaplaphoz, és a júniusi bemutatón hamar le is fagyott.A mostani, Spiral 1 nevű modell sem néz ki olyan szépen, mint a korábban kiadott látványterveken alapuló, működésképtelen makettek,d e már jelentős előrelépést feltételez.

A Project Ara prototípusaForrás: Google

Már a nyákokat tesztelik

A videóból kiderül, hogy a fejlesztők tervei alapján legyártott áramköröket tesztelnek: ezek még olyan korai állapotú hardverek, hogy sokszor még azt is meg kell vizsgálni, hogy egyáltalán nem füstölnek-e el.

Ilyen modulokból lehet összerakni a Project Ara mobiltForrás: GoogleHa nem füstöl el a lapka, akkor a lapkát belepattintják a szabványos méretben készülő, a készülékházba csúsztatható modulba. Ilyen modulként lehet becsúsztatni például az akkumulátort, a processzort, a hangszórót vagy a háttértárat is.

Így lehet becsúsztatni a modulokatForrás: GoogleAz első prototípus egyszerű fehér színben készült, a videó szerint azonban már elindul rajta az Android.  A következő, Spiral 2-es nevű prototípusba már újabb, Toshiba gyártmányú lapkák kerülnek, és a fejlesztők szélesebb hozzáférést kapnak a rendszerhez az appok elkészítéséhez. Az új prototípust a Google januári fejlesztői konferenciáján fogják bemutatni.