Az első iPhone, amely nem merül le

iphone 6 plusz teszt
Vágólapra másolva!
Jobbak lesznek a mindennapjaink az iPhone 6 Plustól? Az Apple óriási csúcsmobilja és a rideg valóság.
Vágólapra másolva!

Melyik a legdrágább ma kapható okosmobil a magyar szolgáltatóknál? Természetesen az Apple csúcsmodellje, az iPhone 6 Plus. Még a legolcsóbb,16 gigabájtos modellből is 240 ezer forintot kérnek el, nem véletlenül várunk el sokat tőle.

Új iPhone van nálad, vagy nekem örülsz ennyire?

A Telekomtól kölcsönkapott telefon doboza fehér és semmitmondó, már csak ahogy kiveszem belőle a telefont, rögtön feltűnik, hogy hatalmas: nincsenek lapátkezeim, de keresztben még így is könnyen átérem ujjaimmal a telefont. Viszont a 6 Plus zavaróan hosszúkás: a Samsung előző tepsimobiljánál, a Note 3-asnál hét milliméterrel, a Note 4-esnél fél centivel hosszabb.

Ráadásul a Note 4-esben a kompaktabb házba egy még nagyobb képernyőt tudtak belezsúfolni a koreai tervezők. Ahogy az fotónkon is látszik, az eddigi legnagyobb iPhone egy szűk női farmerzsebből félig kilóg, de még egy férfinadrágból is kilátszik, míg a Samsung inkább csak a női zsebből türemkedik ki ormótlanul, a férfiból csak kicsit.

A 6 Plus egy valódi kétkezes tepsimobil. Fotó: Csanádi Márton - Origo

Megkértünk egy sor különböző magasságú és testsúlyú kollégát, hogy a farzsebében az iPhone-nal üljön le: egyikük esetében sem görbült el a telefon. Viszont egycentis hosszúságú hajamat többször is becsípte telefonálás közben, az erről szóló legenda tehát nem kamu.

Lehet még iPhone-nal villogni?

A képernyők mérete azonban majdnem azonos, egy kézben tartva mindkettőt nagyon nehéz használni, mert a kijelző felső részét legfeljebb csak egy profi kosárlabdázó képes elérni óriási ujjaival. A Samsung telefonjainál sok kritika érte a műbőr tapintású hátlapot, ehelyett az Apple a fém készülékházat részesíti előnyben.

Meglepő, de tesztelőnk tapasztalatai szerint a hatalmas iPhone-nal nem lehet villogni: a 6 Plusra a szerkesztőség néhány iPhone-osa és pár grafikusa figyelt fel, az ismerősök közül viszont önmagától senki. Ez nem csoda, a kijelző oldaláról nézve ez a telefon ugyanúgy néz ki, mint akármelyik androidos tepsimobil, csupán a fém hátlapon lévő almás logó árulja el, hogy nem az.

Egy női farzsebből így lóg ki Fotó: Csanádi Márton - Origo

Csúszik, mint egy szappan

Ez a fotókon nagyon jól mutat, de a mindennapi használat során egyáltalán nem volt praktikus, ahogy a lekerekített szélei sem. Ezek miatt a hatalmas telefon nagyon könnyen kicsúszik a kézből. Az iPhone 6 Plus csaknem 16 centi hosszú és 8 centi széles: nehéz stabilan fogni, ha mondjuk fél kézzel szeretnénk felismertetni a Home gombbal az ujjlenyomatunkat.

A telefonhoz már rögtön a vásárláskor érdemes venni egy jófajta, minél bumszlibb kivitelű gumitokot, hogy ne csússzon ki a kezünkből. Ez legalább elrejti a telefon alsó és felső részén lévő csúf műanyag betéteket is: ezek egyébként hasznosak, mert a mobil- és a wifiantennákat választják el a hátlap többi részétől a jobb vétel érdekében. Ettől viszont még cseppet sem szépek.

Még egy férfizsebből is kikandikál, akkora Fotó: Csanádi Márton - Origo

Már nem is ez a legretinább

Az első iPhone-ok megjelenésekor messze az Apple gyártotta a legjobb képernyőjű telefonokat, mostanra ez nincs így: a nyár óta kapható LG G3-as mobilban és a Samsung Galaxy Note 4-esben is nagyobb felbontású a képernyő.

Az iPhone 6 Plusba csak egy full-HD-s (1920 x 1080 pixel) kijelző került: ennek ellenére a képminőséggel nincs baj, hiszen azt már a G3-as bemutatásakor kiemeltük, hogy egy telefon képernyőmérete mellett alig lehet már észlelni a különbséget ilyen felbontásoknál. Az öt és fél colos kijelzőn bármilyen videó és játék jól néz ki, és a beépített hangszóró is nagyon jól szól, bár az új iPadhez hasonlóan itt is nagyon könnyű eltakarni a kezünkkel.

Lehet már kapni telefont húsz és negyven megapixeles beépített kamerával, ultra-HD videózási lehetőséggel is. Ehhez képest a legdrágább iPhone-ban is nyolc megapixeles kamera dolgozik, full-HD-s videóval. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Apple mobilja gagyi lenne, az új kamera ugyanis nagyobb fényerejű, optikai képstabilizátort is tartalmaz, és speciális fókuszmegoldás került bele, amely nagyon gyorsan élesre állítja a felvételt. A kép tehát jó minőségű lesz, a mérete azonban nem lesz óriási, mivel viszonylag kicsi a felbontás. Ultra-HD-s videót pedig szinte senki nem tudna min megnézni, így ezt is felesleges hiányolni a telefonból. Egyébként elég jó minőséget produkál - ahogy az kiderül az iMagazin.hu által iPhone 6 és 6 Plus mobilokkal forgatott videóból is.

Végre döntött módban is használható az iOS, ilyenkor teljes képernyőre vált Fotó: Csanádi Márton - Origo

Kétségkívül az Apple ujjlenyomat-felismerő megoldása a legjobb most a piacon: ujjaink közül minél többet érdemes regisztrálni a Touch ID felületén, hogy szükség esetén akármelyikkel fel tudjuk oldani a képernyőzárat. Nem tudhatjuk, melyik esik majd kézre akkor, amikor épp három szatyor lesz a kezünkben. A ujjnyomok felismerése egyébként flottul működik, a rendszer nagyon ritkán hibázik, ha előtte szakszerűen vetetjük fel vele ujjbegyünk egyedi vonásait.

Jobban szórakoztat a többieknél

Sokkal többet számít az iOS 8.1 rendszer jó optimalizáltsága: az Androiddal ellentétben az Apple szoftvere nem több ezer féle, hanem csak néhány modellen fut, nyilván a legjobban a legújabb, leggyorsabb iPhone-okon. Az iPad Air 2-vel ellentétben az óriási iPhone-ba továbbra is csak egy gigabájt memória kerül, de ez így is elegendő minden app zökkenőmentes futtatásához.

Bár a saját telefonom évek óta androidos készülék, sokszor használtam iPadet, és a korábbi iPhone-okat is, ezért a jól bevált appokat a legtöbb esetben a konkrét beállításokkal átemeli az iCloudból a telefon. A hétköznapokban szinte teljesen ugyanazokat az appokat használom mindkét platformon: Gmailt, Facebookot, Instagramot, Google Térképet és a Feedlyt.

Minden játék fut rajta brutális látvánnyal Fotó: Csanádi Márton - Origo

Miben nyújt többet élményben az iOS? Őszintén szólva ilyen alapszinten nem sokban. Viszont sokkal több és jobb játék és más, szórakoztató alkalmazás érhető el rá, mint Androidra. És az iPhone 6 és 6 Plus egyaránt izmos hardvert tartalmaz, ezért minden játék szépen is fut rajtuk - ennyi pénzért persze ez a minimum.

Az első iPhone, ami nem akar folyton lemerülni

Az összes eddigi iPhone-nal az volt a bajom, hogy nagyon hamar lemerültek: ez a problémájuk leginkább az utóbbi években megjelent típusoknál csúcsosodott ki, ezek mellett ugyanis már jó pár androidos tepsimobil megjelent, amelyek egy töltéssel akár két napig is bírják.

Nos, az iPhone 6 Plust vásárlóknak biztosan nem lesz gondjuk az állandó töltögetéssel, a telefon stabilan hozza a kétnapos üzemet még egész nap bekapcsolt wifivel és 4G-vel is. A látványos 3D-játékok ezt a telefont is jobban merítik - ahogy az összes okosmobilt -, de nem tudtuk egy nap annyit nyomkodni, hogy lemerüljön.

A kijelző tetejét már nem éri el az ujjam Fotó: Csanádi Márton - Origo

Az iPhone 6 Plus nem olcsó telefon, árához érdemes hozzászámolni a 8-10 ezer forintos tokot is, ezt szerintünk az új formatervű Apple-mobilok esetében kötelező tartozékként kellene előírni. Ezért cserébe remek üzemidőt ad, hatalmas - még a Samsung tepsimobiljainál is nagyobb - méretei azonban drágasága mellett sokak kedvét elvehetik a vásárlástól.

Ha valaki nincs rákattanva arra, hogy a buszon, villamoson ülve folyamatosan mobilján játsszon, megelégszik a Facebook, e-mail és chat, vagy a hírolvasás lehetőségével, annak szerintem felesleges megvennie az iPhone 6 Plust, de még a sima hatos változatot is: androidos, windowsos riválisokból jóval olcsóbban vehet magának megfelelőt. A 6 Plus a fanatikus mobilozóknak való, meg is kérik az árát, és nem csak emiatt lesz szükség rá egy mély zsebre.