Már százezerért lehet csúcsmobilja

mobil csúcskat top
Young women posing together for selfie
Vágólapra másolva!
A tökéletes okostelefonra vágyik? Bemutatjuk a legjobb vételeket a százezer forintnál drágábbak közül.
Vágólapra másolva!

Ha nem akarjuk nagyon sokkal átlépni a százezer forintos lélektani határt, az egyik ígéretes készülék lehet a Huawei Ascend P7: a telefont a Telekomnál kártyás csomagban 101 ezef forintért, a Telenornál 133 ezer forintért, a Vodafone-nál 118 ezer forintért lehet megvenni.

Az egyik legolcsóbb csúcsmobil

Bár a kínai gyártó neve ismert, egyelőre nem a csúcskategóriás modellekkel szokták együtt emlegetni. Pedig a cég már gyárt kifejezetten igényes kivitelű, jó árú okostelefonokat is: az Ascend P7-es 5 colos, full-HD-s képernyőt kapott. A készülék dizájnja kiívló: egyrészt viszonylag vékony (7,1 mm-es), másrészt fém kerete és elől-hátul Gorilla Glass 3 üvegburkolata van, tehát kézbe fogva igazi prémium-érzést közvetít.

Huawei Ascend P7 Forrás: Huawei

Nem spórolt a Huawei a hardveren sem, tehát megkapunk minden olyan extrát. Az egyetlen terület, ahol nem lesz teljesen rózsás a kép, az a teljesítmény, mivel a Huaweinél a cég saját fejlesztésű Kirin 910T processzort építették be a mobilba, és támogatja a 4G-t is. A lapka alkalmazásának költségcsökkentési szempontból van értelme, ám teljesítménye nem éri el a közvetlen konkurensekbe épített Qualcomm chipek sebességét. Ez egyébként a napi feladatok teljesítését nem befolyásolja, a különbség nem olyan nagy mértékű, hogy ez bármikor zavaróvá váljon. A P7 kamerája viszont gyengébb a drágább riválisoknál: bár hátul 13 megapixeles, elöl pedig 8 megapixeles egység került a telefonba, ezek képminősége nem túl jó.

Miniváltozatban a szupermobil is olcsóbb

A következő érdekes telefon a Samsung Galaxy S5 Mini, ami a Telekomnál 111 ezer forintba, a Telenornál viszont 139 ezer forintba kerül. Ez utóbbi ár szerintünk már kissé magas, viszont 111-ért nem rossz vétel ez a telefon, ami a Samsung Galaxy S5 némileg lebutított változatálrt.

Samsung Galaxy S5 Mini Forrás: Samsung

Ez a kisebb kijelző egyébként 4,5 colos méretű, és HD-felbontású, tehát nagyon nem kell panaszkodni miatta. A butítás pedig nem érinti a Galaxy S5 legfontosabb képességet, például a strapabíró, vízálló kivitelt. Nem hiányzik a telefonról az infravörös egység sem, amivel a tévét vagy a hifitornyot lehet távirányítani, vagy a digitális kamerát használó pulzusmérő, illetve a menügombba épített ujjlenyomat-olvasó sem. Viszont a készüléket hajtó rendszerchip jóval kisebb teljesítményű az S5 Miniben, bár a kisebb képfelbontás valamelyest mérsékli ennek a hatását. Mindenesetre aki komolyabb játékok futtatására venne telefont, az ne az S5 minit válassza első körben.

Egy másik szupermini

Aki maradna a kisebb méretnél, de szüksége van a nagyobb teljesítményre, annak a Sony Xperia Z3 Compac telefon lehet a jó választás. Ez a jelenlegi legdrágább Xperia modell kisebb testvére. Hardvere alapvetően nem változott, csak kisebb, 4,6 colos, HD-felbontású kijelző került a telefonba.

Sony Xperia Z3 Compact Forrás: Sony

Ez a telefon így a csúcsmodellekbe illő rendszerchippel, IP68-as víz- és porállósággal, 20,7 Mpixeles kamerával rendelkezik. Ezért persze a csúcsmodellekhez közeli árat is kell fizetnünk, ami a Telekomnál 150 ezer forintot (jelenleg ajándék bluetoothos hangszóróval), a Telenornál 184ezer forintot , a Vodafone-nál pedig 148 ezer forintot jelent kártyás konstrukcióban.

Szupervékony fémmobil, amit nem az Apple gyárt

A másik 5 col alatti erőgép a Samsung Galaxy Alpha, aminek érdekessége, hogy ennél a telefonnál szakított a gyártó a korábban sokat kritizált műanyagközpontú dizájnnal. Az Alpha egy nagyon elegáns, alumínium kerettel rendelkező vékony (6,7 mm-es) mobil, nyolcmagos processzoral és AMOLED kijelzővel, bár az csak HD-felbontású, nem full-HD-s.

Samsung Galaxy Alpha Forrás: Samsung

Az Alpha kézbe fogva is nagyon drága telefonnak tűnik, viszont itt a valóságban is prémiumszintű az árazás: a Telekom 200 ezer forintért kínálja a Bluetooth-kihangosítóval, míg a Telenornál 205, a Vodafone-nál pedig 183 ezer forint az ára. A készülék egyik érdekessége a 12 Mpixeles kamera, amely újfajta érzékelőt kapott speciális autofókusszal, ami nemcsak az ígéretek szerint, de a valóságban is nagyon gyors, az általa készített képek pedig nagyon jó minőségűek. A mobil a magas ár miatt annak ajánlható, aki az elegáns kivitel mellé a kis kijelzőt keresi, ugyanis ennyi pénzért már Full HD panellel szerelt, igaz, nagyobb méretű mobilokat is találunk a szolgáltatók kínálatában.

Ez a mobil szinte mindent tud, amit ma lehet

Ezen említett telefonok közé tartozik az LG aktuális csúcsmodellje, a G3, amely a Telekomnál 161 ezer forintba, a Telenornál 189 ezer forintba, a Vodafone-nál pedig 158 ezer forintba kerül. Ennek a mobilnak az érdekessége, hogy hatalmas (5,5 colos) kijelzője már nem is Full HD, hanem annál nagyobb, 2560×1440 pixeles felbontású.

LG G3 Forrás: Origo

Persze itt már annyira apró képpontokról van szó, hogy a FHD-QHD felbontás között a mindennapi használatban úgysem fogunk tudni különbséget tenni, de szerencsére a képernyő ettől függetlenül is nagyon jó minőségű. Az LG az előd G2-nél kitalált trükköt, azaz a kezelőgombok hátlapra helyezését alkalmazta, így alig van keret a kijelző körül, a mobil tehát meglepően kicsi, legalábbis a közvetlen versenytársakhoz képest, mert a 146x75 mm-es mérete valódi tepsimobillá teszi. A kijelző mellett a G3-ba erős hardver is került, és ugyan ma már vannak nála jobbak is, ez igazából nem fogja korlátozni a használatát még a játékok alatt sem. Nagyon jó minőségű a fényképezőgépe is (ráadásul került bele optikai stabilizátor is), árához képest pedig abszolút jó vételnek mondanánk.

Egyedi dizájn, egyedi kamera

Végül az igazi különlegességre vágyóknak ajánljuk a HTC One (M8) telefont, ami egyedi dizájnt és egyedi kamerát kapott, hogy az Androidot a lehető legjobban átdolgozó Sense kezelőfelületről ne is beszéljünk. Bár a formaterv szubjektív, abban mindenki egyet szokott érteni, hogy a One alumíniumháza már tapintásra is kiemeli a versenytársak közül (hogy a 160 grammos tömeget már ne is említsük). A kijelző alatt és felett elhelyezett két hangszóró ráadásul kiváló hangminőséget is ad, bár alaposan meg is növeli a telefon méreteit.

Az egyedi kamera a HTC-nél kétélű fegyver: a cég által ultrapixeleknek nevezett, az átlagosnál jóval nagyobb méretű szenzorpontok miatt rossz fényviszonyok között valóban zajmentesebb képet kapunk, viszont a versenytársakhoz képest igen alacsony - 4 megapixeles - felbontása miatt a végeredmény mégis az, hogy a részletek eltűnnek a képekről - napsütésben is.

HTC One (M8) Forrás: HTC

Az M8 egyébként duplakamerás, tehát az imént említett modul felett van még egy, ennek segítségével mindenféle jópofa trükköt tud a mobil, például utólagos élességállítást és hasonlókat. Ez azonban nem segít azon, hogy aki valóban jó minőségű fényképeket szeretne, az ne az M8-at válassza, mert az alacsony felbontás miatt csalódni fog. A teljesítmény egyéb aspektusaira már nem lehet panasz, a csúcskategóriába illő hardver szépen teszi a dolgát, a prémium kivitelért viszont meg is fizetjük az árat: a mobil a Telekomnál 201 ezer forintba, a Telenornál 235 ezer forintba, a Vodafone-nál 193 ezer forintba kerül.

Ha nem akar Androidot

Az Android helyett a Windows Phone platformra szavazók számára két készülék jöhet szóba ebben az árszegmensben, a még Nokia nevet viselő felső-közép kategóriás Lumia 830 és a csúcsmodell Lumia 930.

Ezek közül a 830 egy cseppet túlárazott (a Telekomnál 111 ezer, a Vodafone-nál pedig 128 ezer forint az ára), ezért a pénzért nem biztos, hogy elég az androidos világban jóval olcsóbban elérhető 5 colos és 720p-s felbontású kijelző, valamint a Snapdragon 400 rendszerchip. Igaz, a Windows Phone esetében a terhelés is kisebb és játékokból sem érhető el annyi, tehát a használat közben valószínűleg nem érezni majd megtorpanásokat, ráadásul a telefon kifejezetten jól összerakott és vékony.

Nokia Lumia 930 Forrás: Nokia

Kamerája 10 megapixeles és optikai stabilizátorral is rendelkezik. Összességében tehát – csak az ismétlés kedvéért – nem rossz a mobil, de kicsit drága. Éppen ezért talán jobban megéri az árát a Lumia 930, ami a Telekomnál 141 ezer forintba, aTelenornál pedig 171 ezer forintba kerül,

Ez ugyanis már tényleg csúcsmodell, csúcskategóriás hardverrel, full-HD felbontású kijelzővel és 20,1 megapixeles kamerával. Ez utóbbi egyébként kiváló képminőséggel rendelkezik. Sebességérzetben itt sem lesz okunk a panaszra, mert a Windows Phone ennek a készüléknek a gyengébb Snapdragon 400-as lapkáján is hibátlanul fut.

Nokia Lumia 830 Forrás: Nokia