Egy szájton magyar webkamerákkal kukkolhat

2014.11.08. 09:23

Több száz hálózati kamerának nem adtak egyedi jelszót, ezért elérheti őket bárki a netről.

Az Insecam nevű honlap névtelen működtetői nem hackerek, csupán egy felületet készítettek a nem megfelelően beállított hálózati biztonsági kamerák által jelentett kockázatok demonstrálása céljából.

A Google felé is megnyílhat a kameránk

A Motherboardnak adott nyilatkozatuk szerint az oldal kizárólag automatikus Google-keresések alapján találja meg azokat a hálózati kamerákat, amelyek képéhez hozzá lehet férni. Az ilyen kamerák többnyire ugyanazt a kínai gyártmányú hardvert használják, képüket pedig webes felületen nézheti meg a tulajdonos.

A webes felület elérhetőségeinek paramétereire rákeresve lehet megtalálni az esetek döntő többségében valószínűleg nem közszemlére szánt élőképet.  Az oldal megmutatja a kamera megközelítőleges elhelyezkedését is egy Google Térképen, és listázza azt is, hogy milyen alapbeállítási jelszóval lehetett hozzáférni - ilyen például az "admin", vagy az "12345".

Kamerák képe az Insecam.com-onForrás: Insecam

402 magyar kamera

A hálózati lekérések alapján valószínűleg Oroszországban működő szájton e sorok írásakor 402 darab kamera képe érhető el.  A lekérések lassan töltődnek be, mert a kamerák többsége egyszerű, otthoni netkapcsolaton működik. Szúrópróbaszerűen végzett tesztünk során a legtöbb kamera valamilyen üzlethelyiségben, irodában működött, más kamerák viszont egy-egy lakás belsejének egy részét mutatták.

Az oldal a világ minden tájáról több tízezer kamera képéhez nyújt hozzáférést. Többször is előfordult már, hogy egy-egy kameratípushoz egy szoftveres hiba biztosított illetéktelenek számára hozzáférést, az oldalon lévő kamerák esetében azonban a helytelen beállítás teszi ezt lehetővé.